El centre d’RCR a la Vall de Bianya, aprovat
Urbanisme dona llum verd al centre de recerca d’arquitectura i paisatge impulsat per l’estudi d’arquitectes
La comissió territorial d’Urbanisme va aprovar ahir definitivament el pla impulsat per l’estudi olotí d’arquitectes RCR per habilitar un centre de recerca d’arquitectura i paisatge a la Vall de Bianya. L’estudi RCR (Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta) concep el centre –situat a la finca La Vila, al veïnat de Santa Margarida de Bianya– com un projecte viu, que s’anirà desenvolupant i concretant segons les necessitats i el ritme de la mateixa investigació i en el qual la integració paisatgística i el respecte a l’entorn natural són elements prioritaris. “Volem agrair-los la iniciativa, que potencia no només el territori garrotxí sinó també el català”, va dir el director general d’Urbanisme, Agustí Serra, a l’hora de presentar l’acord davant l’arquitecta Carme Pigem. Segons Serra, per a Catalunya “és un luxe” tenir un centre d’aquest tipus.
El pla especial aprovat preveu una primera fase amb l’habilitació d’un aparcament, espai d’accés i recepció semisubterrani a l’entrada de la finca, seguit d’una àrea central a La Vila, una zona d’espais comuns a Can Capsec i tallers i laboratoris als antics magatzems agrícoles. L’estable mantindrà el seu ús actual com a allotjament de cavalls. A més d’aquesta primera fase, l’estudi planteja desenvolupar tot un seguit d’altres construccions destinades a estances temporals a mesura que evolucioni el projecte creatiu, que s’aniran disposant segons l’orografia, majoritàriament encastades al terreny o subterrànies per garantir la integració paisatgística.
LA FRASE
Espai per a la creativitat
“Per a nosaltres avui és un dia molt especial”, afirmava Carme Pigem després de veure aprovat el projecte que dona “el tret de sortida” per posar les bases al seu projecte. D’aquesta manera, el projecte es posa en marxa. “Ja el donem per obert”, va dir. En aquest espai tan especial per a RCR –on també hi ha la bassa d’aigua associada al mas principal que el mateix estudi va crear i que va rebre el premi FAD el 2004–, es vol que “la gent pugui venir a desenvolupar la seva creativitat”, de manera que sigui un espai obert a la investigació i a la creativitat. De fet, segons Pigem, “la força del mateix lloc és generadora de creativitat per si sola”. I va insistir: “Volem que sigui un lloc d’intercanvi, de realitat compartida, de creativitat i que cada vegada pugui ser més plural.” En aquest sentit, per exemple, Pigem va explicar que un dels projectes inclou un intercanvi amb una comunitat japonesa per fer un pavelló de paper. “Volem crear sinergies amb diferents persones”, va dir.