Aixequen la moratòria de la Costa Brava allà on afecta edificis públics
La Comissió d’Urbanisme acorda que es puguin atorgar llicències per facilitar actuacions de millora o adaptació d’instal·lacions existents d’ús públic
La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona va aprovar dimecres aixecar la moratòria de noves llicències en alguns sòls afectats pel pla director de revisió de sòls no sostenibles. Concretament, es tracta, segons explica el Departament de Territori, de facilitar actuacions de millora o d’adaptació en instal·lacions ja existents d’ús públic. És a dir, es permet que s’actuï ja sigui per millorar o adaptar edificis d’ús públic –equipaments d’utilitat pública– que ja existeixen i que legalment estan implantats. La Comissió entén que aquestes instal·lacions es podrien mantenir al territori sigui quina sigui l’estratègia que el pla director de revisió de sòls no sostenibles acabi assignant a aquell àmbit i, per tant, han de poder dur a terme les obres necessàries per a la seva activitat.
El Departament de Territori no ha concretat quants sòls es poden veure afectats per aquesta mesura ni en quins municipis.
Fa pocs mesos, el 17 de gener i el 13 de febrer, la Comissió d’Urbanisme va aprovar una moratòria en la concessió de noves llicències de construcció als municipis del litoral gironí. Això afecta diversos tipus de sòl –urbanitzables i urbans sense edificar–, amb característiques específiques –a primera línia de mar, amb pendents o fora de la primera línia costanera però que cal revisar–, segons recorda Territori.
Posteriorment, es va aixecar la suspensió de llicències als sòls urbans del nucli antic de Cadaqués, a la Vila vella de Tossa de Mar, a la zona de cases de pescadors, La Lloia i Els Eucaliptus, al Port de la Selva, i a cala Margarida, a Palamós.
Des de l’aprovació de les moratòries, Urbanisme va desencallant així alguns dels sectors inicialment afectats. L’administració catalana ha sostingut que intentarà ser tan ràpida com sigui possible a l’hora de gestionar aquestes moratòries, donant resposta així a les demandes de particulars, consistoris i promotors que, en més d’una ocasió, han demanat celeritat. Per la seva banda, des de les associacions ecologistes, com ara la plataforma SOS Costa Brava, mantenen la lluita per evitar més construccions.