Urbanisme

Albanyà es blinda per l’especulació urbanística

La Comissió d’urbanisme de Girona dóna el vist i plau definitiu al nou Poum del municipi

L’Ajuntament diu que no tenen pretensions de créixer però que calia regular

El municipi d’Albanyà s’ha dotat finalment del seu Pla d’ordenació urbanística municipal (Poum). “No volem créixer per créixer, la necessitat d’aquest Poum venia donada per la necessitat sobretot d’ordenar i regular, i ens “blinda el municipi contra possibles especulacions urbanístiques”, diu Joan Fabregàs, alcalde d’Albanyà. “Som conscients que només som a 25 km de Figueres, però volem que la gent que ve a viure aquí s’estimi i es faci seu el poble, créixer de qualsevol manera no és l’objectiu”, afegeix.

Amb el Poum s’ha acotat les possibilitats urbanístiques al casc urbà i les poques parcel·les disponibles que queden en aquesta àrea. A la pregunta de quina previsió de creixement això pot suposar, l’alcalde avalua que com a màxim, si s’edifiquessin tots els pocs espais disponibles que queden, podria significar un augment de seixanta o setanta persones, per un municipi que actualment en té uns cent cinquanta .

Pel que fa a regulacions, entre altres aspectes, el nou Poum descarta per a possibles intents d’urbanisme els terrenys amb pendents superiors al 20%; s’incorpora el catàleg de totes les masies existents, s’actualitza la xarxa de camins i vies del municipi, es defineixen els usos que es poden fer dins el casc del poble i s’incorpora també un estudi d’inundabilitat de les àrees més properes al riu Muga.

El vist i plau definitiu al Poum d’Albanyà ha arribat aquest mes de febrer a través de la Comissió d’urbanisme de Girona que ha aprovat en la seva última sessió d’aquest mes de febrer la presentació del tercer text refós del document, aprovat anteriorment pel ple municipal. El Poum s’havia aprovat inicialment al 2016 però s’havia hagut d’anar ajustant a les prescripcions que havia donat la Comissió. “Ha estat un procés llarg hi hem treballat molt però era necessari perquè sense aquest document ens havíem d’anar regint amb normes dels anys 80 i calia posar-hi ordre”, diu l’alcalde. Els primers passos per dotar-se d’un Poum s’havien iniciat al 2003 tot i que la tramitació havia quedat encallada molts anys en mandats anteriors.

Aprendre del passat

Joan Fabregas, alcalde des del 2011, també confia que aquest Poum els donarà les eines per que no es tornin a produir nyaps urbanístics com el que s’han trobat al cor del poble d’Albanyà: a la finca de l’antiga fonda de Cal Tet: un bloc de vint habitatges segueix a punt d’estrenar però amb els pisos buits des de fa anys, que queden tancats i s’estant degradant. La problemàtica és en part una seqüela de la crisi després dels anys de la bombolla immobiliària, però va arrencar al 2006 amb una llicència mal donada perquè les normes urbanístiques del poble no permetien la construcció d’habitatges d’aquest tipus al centre d’Albanyà. Es va legalitzar l’edifici al 2016, però entremig la llicència d’obres ja havia caducat (el 2011). L’embolic administratiu entre bancs i els promotors s’arrossega des de fa més de quinze anys i tres alcaldes que s’han succeït. “Tenim un mussol al centre del poble i s’està degradant, no treu cap a res” lamenta l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.