Urbanisme

Silla passa l'estiu amb obres per tots els cantons

«Enguany les festes estan lligades a les obres, a moltes obres», segons diu l'alcalde Francesc Baixauli en el llibres de festes. I en efecte, l'aspecte de Silla és que està tota potes enlaire: l'avinguda d'Alacant i adjacents, amb motiu de les importants i decisives obres de canalitzacions dels desaigües, que han d'evitar les tradicionals inundacions; aquestes obres les subvenciona i dirigeix, la major part la Generalitat, mentre que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer s'encarrega de la solució nord o basses de decantació. La continuació de la semipeatonalització del carrer de València, també a càrrec de la Generalitat. Les voreres de la zona de Desemparats i adjacents, a càrrec de la Diputació. Els casals fallers, fortament criticats perquè s'estan construint en zona verda, a càrrec del Pla Zapatero. La remodelació de l'antic col·legi de les Monges, per a convertir-lo en la Casa de la Cultura, també a càrrec del Pla Zapatero. La restauració de l'antic escorxador i ermita de Sant Roc.

La major part d'aquestes obres no figuraven en el programa electoral del PSOE, però s'estan executant per dos circumstàncies: o perquè eren projectes aprovats per l'anterior govern quadripartit, i per als quals havien obtingut les corresponents assignacions pressupostàries i que s'executen ara; o per l'efecte sorpresa del Pla Zapatero. Cal dir que el PP, en una octaveta repartida per la ciutat, ha criticat fortament que Baixauli tracte d'apropiar-se d'aquestes obres, que «es fan gràcies a ells», segons puntualitzen. Tímidament, el Bloc atribueix haver aconseguit aquestes obres al seu alcalde, Josep Pitarch. Per la seua banda, els Verds han criticat que la remodelació de les voreres està fent-se sense cap ni peus.

A part del debat sobre qui ha tingut cada idea, i qui paga els projectes, el cert és que, per part municipal, una sèrie d'errors acompanyen aquestes obres, sent els més importants el maltractament de les troballes arqueològiques (restes d'unes termes romanes en el solar de les Monges; abandonament de l'obligada excavació en l'ermita de Sant Roc i de la restauració de les pintures; interrupció de l'excavació i posada a punt de les restes del Saló de Plens). Curiosament, en un cert moment l'alcalde féu gala de les possibilitats turístiques d'aquestes troballes per aconseguir, per a Silla, el tracte de ciutat turística, per part de la Generalitat. Ara s'ha d'esperar la reacció de la Direcció General de Patrimoni, davant d'aquests fets. També es pot considerar un greu error no haver acabat les obres del Multifuncional, projecte del quadripartit, per a dotar les falles i les associacions del gran local que necessiten., sobre tot després del sonor fracàs de convertir l'antic cinema Rex en un local amb aquesta finalitat, que havia promès Baixauli.

Possiblement, però, l'obra que més saltarà a la vista durant les properes festes és l'enorme bastida que des de fa mig any presideix la plaça del Poble, concretament la façana de la seua església parroquial. Malgrat que l'alcalde anuncià en febrer que s'havia encarregat un projecte per a la restauració d'una part de la façana que amenaçava en caure pel vent, les obres encara no han començat i ni l'ajuntament ni la parròquia han sabut, fins avui, donar cap explicació convincent de la situació. Així, doncs, la plaça de bous que cada any es planta a la Plaça haurà d'ajustar-se a la omnipresència de la bastida.

Recapitulant, i a nou mesos de les eleccions, no totes les obres en marxa es podran acabar a temps, sobre tot perquè l'Ajuntament s'ha quedat sense recursos per a rematar la feina, amb les dotacions de mobiliari, comunicacions, enllumenament, etc. En el cas de les obres a càrrec del Pla Zapatero, evidentment es superaran tots els terminis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia