Sant Andreu demana la suspensió de llicències per protegir el nucli antic

Els veïns recullen signatures mentre l'Ajuntament inicia els tràmits per redactar un estudi urbanístic

Els veïns asseguren que el PGM aprovat l'any 1976, encara vigent actualment, no té cap mena de sentit avui dia. És més, la seva aplicació estricta permetria, per exemple, l'ampliació de carrers històrics o l'enderroc d'habitatges per obrir-hi vials. «Si es duguessin a terme les diverses afectacions que existeixen al pla general es destruiria el teixit urbà el poble», assegura l'associació de veïns en un comunicat. La secretària de l'associació, Montse Tarré, posa alguns exemples, com és el cas de les cases situades entre els carrers Bascònia i Jorba, que urbanísticament perillen perquè segons el planejament estan construïdes en zona verda. O el carrer Rubén Darío i la riera de Sant Andreu, que estan en situació de risc perquè el PGM permet ampliar-los, en alguns casos fins a arribar als 20 metres. «És per això que demanem una suspensió de llicències fins que l'Ajuntament no faci la modificació del planejament que deixi sense vigència l'actual i conservi el nucli antic tal com està», remarca Tarré, que insisteix en la necessitat que el consistori barceloní «faci les normes necessàries per evitar la unió de parcel·les que posaria fi a l'actual fisonomia del nucli antic».

Tarré no parla només d'actuacions hipotètiques. Assegura que al carrer de Grau «ja s'han ajuntat dues parcel·les per construir-hi dos blocs amb una alçària superior a l'existent», la qual cosa «és una contradicció amb els plans de rehabilitació».

«Primer es farà l'estudi»

La recollida de signatures s'ha impulsat coincidint amb l'inici dels tràmits per part de l'Ajuntament per fer un estudi d'alguns barris antics de la ciutat, entre els quals hi ha el de Sant Andreu. Fonts municipals han explicat que la intenció del consistori «és fer primer la diagnosi i després suspendre les llicències per poder treballar en un canvi de planejament en cas que sigui necessari». Els veïns, però, insisteixen que és preferible suspendre primer les llicències com ja s'ha fet en barris com el Poble Nou o Sarrià. «Al Poble Nou els veïns van sortir al carrer i ho van aconseguir», recorda Tarré.

Els veïns temen que els tràmits s'eternitzin i quan s'aprovi el nou planejament ja sigui massa tard. I no entenen les reticències a suspendre les llicències abans d'acabar l'estudi quan en les diverses reunions que han mantingut amb Urbanisme –l'última a mitjan 2008– «ja es va parlar de la possible desafectació del nucli antic de Sant Andreu tal com s'havien compromès prèviament en el pla d'actuació del districte».

Els veïns subratllen que la suspensió de llicències «és una mesura recollida dins les normes urbanístiques que serveix per evitar mals irreparables», i demanen a l'Ajuntament «que aposti per la conservació de tot el nucli antic tal com el coneixem, i no per una desafectació a mitges».

Una visió conjunta de tots els nuclis històrics

L'Ajuntament vol tenir una visió conjunta de tots els nuclis històrics de Barcelona. En els últims anys ja ha fet alguns estudis, com és el cas de Sarrià, encara pendent de l'aprovació definitiva. Ara, però, el consistori ja ha fet pública la seva intenció de tenir una diagnosi de quina és la situació dels principals nuclis històrics de Barcelona. L'objectiu, segons un anunci publicat a la premsa el 10 de març passat, és «definir les estratègies d'intervenció més adients de cara a mantenir i potenciar el caràcter del barri», i ho volen fer a Sants, Hostafrancs, la Bordeta, el Poble-sec, les Corts, el Farró, Gràcia, Horta, el Camp de l'Arpa, el Clot, Sant Andreu i la Sagrera. El primer pas per aconseguir aquest objectiu és convidar els professionals interessats a participar en aquests estudis. El termini per presentar les sol·licituds acabava el 31 de març i fonts municipals ja han avançat que han rebut més de 80 ofertes. Ara l'Ajuntament ha de treure a concurs la proposta per fer els estudis que definiran les actuacions que cal fer a cada barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.