urbanisme
tarragona
Llum verd, amb reserves, al primer POUM del segle XXI
Urbanisme dóna per bona la previsió de construir prop de 29.000 habitatges en vint anys, si bé demana plans especials específics per a la façana marítima alliberada o la desembocadura del Gaià
Dia històric per a Tarragona. La comissió territorial d'Urbanisme va informar favorablement ahir sobre el pla d'ordenació urbanística municipal de la ciutat, el POUM, darrer gran tràmit que faltava per culminar una revisió, la del pla general del 1995, que es va iniciar formalment fa dotze anys. El llum verd d'ahir, això sí, queda condicionat a la incorporació d'un seguit de prescripcions gens menors, que l'Ajuntament haurà d'afegir a la redacció final –en el termini “més breu possible”, ja avançava el regidor d'Urbanisme, Xavier Tarrés– com a pas previ a l'aprovació definitiva per part del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, s'espera que abans de final d'any.
1.400 habitatges l'any
Si es va al mateix ritme que en el darrer decenni, en què s'han construït uns 14.000 habitatges a la ciutat, s'espera que el pla actual tingui una vigència d'uns vint anys, ja que inclou la previsió per construir –sense comptar els solars buits ja urbanitzables segons el planejament actual– fins a uns 29.000 habitatges més, sumant diverses figures urbanístiques. En total, seran 527 hectàrees noves reservades per a usos residencials (entre les quals hi ha els tres grans sectors de la Vall del Llorito –abans Terres Cavades–, la Budellera i l'Horta Gran, l'últim que es recomana de tirar endavant, a més de les àrees residencials estratègiques del Pou Boronat i Sant Salvador), i 125 més per a activitats econòmiques. El creixement permetrà relligar definitivament el centre de la ciutat amb els barris creats des de mitjan segle XX a Ponent i Llevant, i s'haurà de conjugar amb la creació gradual dels vials interns (que s'incorporarà als plans parcials a petita escala, per executar-los a mesura que es desenvolupin) i amb les grans infraestructures que connectin la ciutat amb el seu hinterland o radi d'influència, com ara el tercer cinturó o, sobretot, la reordenació de la xarxa ferroviària, incloent-hi una nova proposta que ha fet la comissió per a l'accés de la línia de mercaderies al port. L'aprovació d'Urbanisme respecta en bona mesura el document provisional presentat per l'Ajuntament –que el va haver de tornar a aprovar el 21 de març per treure-hi les referències a la Canonja, ja independitzada–, tot i que li reclama un quadre resum que precisi dades com ara l'extensió de les zones verdes, i que justifiqui els trasllats que fa d'espais lliures i zones d'equipaments. A més, incorpora la planificació interna portuària i les servituds aeroportuàries, i recull la “bona feina”, segons explicava el director general d'Urbanisme, Pere Solà, d'eines de planificació superiors ja aprovades, com ara el pla territorial parcial del Camp de Tarragona, el pla director urbanístic del sistema costaner –segons el qual s'ha traslladat a la Budellera i la Vall del Llorito bona part de l'edificació abans prevista a primera línia de mar– i el pla director del turisme i la indústria.
Protecció vora els rius
Entre les condicions imposades pel govern, destaca la necessitat de redactar un pla especial específic per al front marítim que, un cop s'alliberi de la via fèrria, “prevegi la seva transformació en espai de serveis viaris, passeig i lleure”, afirma Solà. De la mateixa manera, reclama un pla de millora i condicionament a la desembocadura del riu Gaià, que permeti “la creació d'un parc fluvial i que serà una fita paisatgística per recuperar l'espai natural i donar-li un ús permanent”. En la mateixa línia, però a la llera del Francolí, Urbanisme constata que “cal fer compatible” la protecció prevista pels plans territorials amb l'espai públic que l'Ajuntament projecta als límits del sector de l'Horta Gran. “Ha de quedar clar que no s'han de generar aprofitaments urbanístics a la vora del riu, ja que s'ha de mantenir com un gran parc fluvial”, constatava Solà, que també vol que l'Ajuntament eviti pronunciar-se sobre els terrenys de Campsa, situats a tocar de la desembocadura. “Sembla molt agosarat preveure'n la transformació, així que hem demanat que es deixi pendent d'un futur pla de millora”, conclou. El dictamen d'Urbanisme inclou un altre seguit de correccions tècniques i jurídiques, així com una “llarga llista” d'errors que l'Ajuntament ha de corregir en el text refós final.
LA DATA
LA XIFRA
Es protegeix tot l'entorn del teatre romà
Seguint el dictamen de la comissió de Patrimoni, Urbanisme imposa que no hi hagi cap nova edificació al voltant del teatre romà, ja que tot l'entorn gaudeix de protecció historicoartística. Això sí, caldrà compensar els propietaris que hi tenen drets d'edificació amb terrenys en altres llocs on puguin construir.
Nous vials a l'Oliva, i entre la T-11 i l'N-340
Els plans de millora que ara no inclouen les infraestructures a gran escala s'hi hauran d'adaptar. És el cas del sector de l'Oliva, sota els dipòsits de Sant Pere i Sant Pau, on cal dibuixar els nous vials nord-sud i est-oest, i també del vial de connexió estructurant entre Campclar i Bonavista, de la T-11 a l'N-340.
L'àmbit de Viladegats no podrà créixer més
El sector de Viladegats, entre el cementiri i Sant Pere i Sant Pau, podrà mantenir els àmbits ja edificats, però no en podrà incorporar de nous. En tot cas, segons Solà, només s'hi podran afegir els desenvolupaments justos i necessaris “per confegir espais lliures, equipaments i vials” per donar servei a l'espai actual.
Can Culubret, coordinat amb la Vall del Llorito
L'acord respecta la petició de l'Ajuntament que el petit pla de millora urbana de Can Culubret, vora la Vall del Llorito, es pugui desenvolupar de manera autònoma. Això sí, prescriu que “haurà de tenir la mateixa densitat i edificabilitat” que el sector veí, que per la grandària també caldrà desenvolupar en subsectors.
“Correccions” al bingo i als plans vora la Canonja
El pla d'actuació 99, la peça a tocar del vial Bryant on hi ha el bingo, “s'haurà d'alliberar d'edificació en el futur”, explica Solà. És una més de les correccions introduïdes, com les que, als sectors a tocar de la Canonja, obligaran a redactar plans parcials nous, en catalogar-los de sòls urbanitzables, i no urbans.