Urbanisme

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

Estadi de futbol o corredor verd?

En la ciutat actual trobem la problemàtica dels grans edificis abandonats, construccions degradades i en desús que de manera directa o indirecta causen que la zona immediata on es troben corri la seva mateixa sort. A vegades, quan aquests edificis s'enderroquen, aquesta problemàtica esdevé una nova oportunitat de futur per a l'espai que l'envolta. És el cas de l'estadi Lluís Sitjar, situat a Palma, pròxim a una important riera i en una zona degradada de la ciutat. El futur d'aquest àmbit és una incògnita, però hi ha dues iniciatives que han agafat molta força. La primera, construir un nou estadi amb una gran zona comercial annexa. La segona, un espai verd de grans dimensions amb diversos equipaments inclosos. És una oportunitat única, i la decisió que es prengui marcarà segur el futur de la ciutat.

Un equip del 1916

El Reial Club Esportiu Mallorca és un equip de futbol fundat l'any 1916, que milita a la primera divisió espanyola. Actualment juga els partits a l'estadi de Son Moix, conegut també com a Iberostar Estadi a causa d'un conveni publicitari. Aquest edifici es va construir per fer-hi les olimpíades universitàries de l'any 1999, que van tenir lloc a Palma. Després de les olimpíades, l'Ajuntament de Palma va cedir els drets d'explotació esportiva del camp al Reial Mallorca. Per tant, tenim un cas d'una propietat municipal utilitzada per una empresa privada.

Abans d'aquestes olimpíades, però, i des del 1945, el Reial Mallorca jugava els partits a l'estadi Lluís Sitjar. Aquest sí que és propietat privada, més concretament una copropietat en la qual el club disposa del 33% dels títols. Quan el club es va traslladar d'escenari, l'antic estadi va quedar en desús i es va convertir en una zona degradada, i ha arribat a tenir la consideració de ruïna econòmica, és a dir, que el cost de conservació és superior al 50% del valor de l'edifici. Això implica que es va anunciar als propietaris que disposaven de sis mesos per enderrocar l'estadi i, per descomptat, pagar les despeses corresponents.

Un nou estadi

Davant d'aquesta perspectiva econòmica, el Reial Mallorca, que actualment està immers en un concurs de creditors, va decidir fer una proposta de construcció d'un nou estadi on hi ha el Lluís Sitjar, argumentant alhora que un estadi olímpic no és el més idoni per a les pràctiques futbolístiques, ja que la afició no s'hi troba a gust a causa de l'existència de les pistes d'atletisme perimetrals, que dificulten la connexió de la grada amb el rectangle de joc. Aquesta proposta, a més, també té una finalitat econòmica, ja que juntament amb l'estadi també es construiria un gran centre comercial que aportaria una bona quantitat d'ingressos a l'entitat esportiva.

L'Ajuntament, per la seva banda, es va negar rotundament a acceptar aquesta proposta per dos motius ben clars. El primer, perquè no sabrien què fer amb el gran estadi olímpic propietat municipal, al qual seria difícil donar un nou ús amb ni tan sols dotze anys de vida. El segon, perquè existeix la proposta de fer un gran corredor verd a la zona que actualment ocupa l'antic estadi.

Degradació urbana

Aquesta proposta de l'Ajuntament té la voluntat de solucionar tres de les mancances bàsiques de la zona. En primer lloc, posar fi a la degradació urbana que representa l'abandonament de l'estadi. A continuació, dinamitzar i millorar els barris de l'entorn. I finalment, crear una gran zona d'equipaments públics esportius i socioculturals.

Davant d'això, la població està realment indecisa. Els fidels seguidors de l'equip reclamen un nou camp de futbol sense ni tan sols pensar en el problema de l'estadi actual ni en la necessitat o no d'aquest espai verd, argumentant també que aquest nou complex crearia uns 2.500 llocs de treball. És un raonament d'una gran força en una situació econòmica com la que vivim actualment.

Un gran espai verd

En canvi, hi ha una altra part de la població que exigeix un gran espai verd que oxigeni i aporti una certa qualitat urbana a aquesta zona degradada de la ciutat. A més de construir-hi certs equipaments necessaris per al barri. Aquesta actuació també permetria lligar millor la riera existent amb els barris que l'envolten i el centre de la ciutat.

En qualsevol cas, l'actuació que es dugui a terme transformarà radicalment l'àmbit afectat. Per tant, és una decisió de transcendental importància que s'ha de prendre i meditar després de fer una acurada anàlisi de la zona i de la ciutat en conjunt. A més d'això, és fonamental el màxim rigor a l'hora de valorar els interessos públics per sobre dels interessos privats, ja que s'està transformant una part de la ciutat i la població és la que finalment en patirà les conseqüències.

Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Xisco Ramis, estudiant en pràctiques d'estètica i crítica de l'arquitectura de la Universitat de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.