Urbanisme

equipaments

El TSJC declara nul el pla especial de la nova presó que s'ha fet a Figueres

Considera que hi ha defectes de forma i procediment

Justícia ha de definir si presenta recurs o es tramita un nou pla per legalitzar l'equipament

Un nou entrebanc administratiu s'ha afegit a la nova presó que s'ha construït al puig de les Basses de Figueres i que hauria d'entrar en servei l'any vinent, després d'haver anat acumulant diferents retards. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul el pla especial urbanístic, aprovat per la Comissió d'Urbanisme per defectes en la forma i el procediment, i això suposa que la construcció és il·legal fins que no es refaci el procés i, per tant, no es pot concedir la llicència d'activitats. En aquests moments hi ha dos camins administratius: la presentació d'un recurs contra la sentència per part del Departament de Justícia de la Generalitat i l'inici d'una nova tramitació del pla especial.

La intervenció del TSJC es va produir arran d'un recurs presentat pel propietari d'uns terrenys a la zona que es considerava afectat.

El 19 de juliol del 2006 el conseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal (PSC) i el conseller de Justícia Josep Maria Vallès (Ciutadans pel Canvi) van signar l'acord per a l'execució de les expropiacions dels terrenys afectats per la construcció de l'equipament al puig de les Basses. El mes de novembre d'aquell mateix any, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va aprovar definitivament el pla especial per a la construcció del centre penitenciari, que va formular i trametre el Departament de Justícia i va tramitar la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona. Una setmana més tard, la junta de govern de l'Ajuntament de Figueres, encapçalada per l'exalcalde Joan Armangué, va aprovar la concessió de la llicència d'obres per a la construcció del centre penitenciari.

Les obres van començar dos anys més tard, l'estiu del 2008, i la previsió era que el centre obrís a finals de l'any passat. En aquests anys han patit diferents entrebancs, el més important va produir-se l'estiu del 2009 quan els treballs van estar aturats mesos perquè les empreses subcontractades no cobraven. Ara està acabada tota la part d'obra i el vial d'accés, però falta adequar-hi el mobiliari i diferents serveis complementaris. Per completar-ho del tot, la Generalitat ha inclòs més d'un milió d'euros en el pressupost d'aquest any i la voluntat és que pugui entrar en servei durant l'any vinent. Caldrà veure, però, com es resol ara la part administrativa.

Un compromís que no es compleix

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, s'ha pronunciat en diferents ocasions sobre el fet que no concediria la llicència d'obertura si la Generalitat no complia amb el compromís de completar la sortida nord de l'AP-7, a Hostalets de Llers. Això encara ho va reafirmar en una entrevista publicada fa quinze dies en aquest diari, però passa el temps, Foment fa les obres d'ampliació del tercer carril i no hi ha moviment a la sortida Figueres Nord. Aquest accés es considera clau perquè l'entrada en servei de la presó no carregui més la mobilitat a l'interior de la ciutat o al cinturó de ronda.

La construcció de la presó té un cost de 108.927.652 euros i ocupa una superfície de 300.000 m².

El centre, que està preparat per rebre 750 interns, el formen disset edificis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.