Urbanisme

rehabilitació

L'Ajuntament d'Hostalric es resigna a mantenir els ‘pedaços' de la muralla

L'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias, té assumit que el contenciós dels set propietaris que n'han impedit la rehabilitació va per llarg

Quasi tot Hostalric va estar d'acord l'any 2009 que es rehabilités la muralla medieval, un dels atractius turístics de la població de la Selva, i així ho van entendre també quasi tots els 46 propietaris afectats, que van acceptar la indemnització que els va oferir l'Ajuntament per enderrocar els garatges i els afegits que havien fet a la muralla. Tots no, però. Com al poble de l'Astèrix, set propietaris, que hi tenien garatges o terrasses afegides a la muralla, no en van voler saber res; no van acceptar cap solució ni indemnització i van optar per dur el tema als jutjats.

L'alcalde va entendre que això podia comportar un retardament de molts anys per tirar endavant una actuació tan important, atesa la proverbial diligència amb què solen dictaminar els jutjats en aquest país. Es calcula que fins al 2014, com a mínim, el jutjat no es pronunciarà.

L'equip de govern va optar per rehabilitar la muralla igualment, i deixar-hi els pedaços dels set propietaris díscols, com a exemple del que podia haver estat i el que al final ha estat. De fet, vuit propietats de 46 no són gaires i deixen testimoni d'una part de la història d'Hostalric caracteritzada, paradoxalment, per la falta de respecte envers la pròpia història. Les obres també van permetre recuperar cinc metres de vorera que ocupaven els garatges del vial públic. Ara el passeig vora muralla és discontinu perquè ha de sortejar els garatges i les terrasses dels set propietaris reticents. Segons reconeix Frias, tot i que el jutjat doni finalment la raó a l'Ajuntament, es farà difícil assumir el cost de deixar l'obra de rehabilitació acabada, ja que no és el mateix fer-la amb continuïtat que haver de tornar a començar els tràmits i contractacions en les zones que afecten els set propietaris, els mateixos que no van acceptar la indemnització de prop de 3.000 euros per permetre que la rehabilitació fos total.

LA XIFRA

7
propietaris de vuit garatges i terrasses han impedit que la rehabilitació de la muralla d'Hostalric fos total.

LA DATA

2009
L'estiu d'aquest any va entrar la denúncia dels propietaris que han impedit cautelarment tocar la propietat.

LA FRASE

Al final no ha quedat més remei que acatar la resolució judicial i esperar amb paciència
Josep Antoni Frias
alcalde d'hostalric

Pedaços en una joia

La muralla romànica d'Hostalric té prou importància perquè es converteixi en un important element d'atractiu turístic en una població fortament castigada per la crisi del tèxtil. El bé comú s'ha vist enterbolit pels interessos particulars d'uns pocs, que s'han tancat en banda i no han deixat enderrocar el que se'ls va permetre construir en uns temps en què el patrimoni històric tenia molt poca importància per a les autoritats. L'alcalde ha optat per deixar constància de la seva rebequeria i romandran els seus pedaços en la muralla com un símbol de falta de respecte envers el propi passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.