Urbanisme

urbanisme

Més del 20% del nucli antic d'Hostalric està deshabitat

Ahir es va presentar públicament l'avenç del nou POUM, que està en període d'exposició fins a finals d'abril

L'Ajuntament vol que les cases del centre històric puguin ser plurifamiliars

L'Ajuntament d'Hostalric calcula que entre el 20% i el 25% dels habitatges del nucli antic d'Hostalric estan buits, segons es va saber ahir en la presentació de l'avenç del POUM del municipi, que es va fer en un acte públic al Centre Cultural Serafí Pitarra. El nucli antic és bé cultural d'interès nacional (BCIN), i l'Ajuntament vol, a través del nou planejament urbanístic, dinamitzar-lo, segons va avançar l'alcalde, Josep Antoni Frias (CiU).

Tot i els beneficis de tenir un nucli antic reconegut com a bé cultural, per a qualsevol llicència s'han de passar molts tràmits en diferents departaments i organismes, fet que dissuadeix molts d'intentar-ho, a més de ser molt car. L'Ajuntament vol ara fer una normativa que reguli tota la construcció i rehabilitació del nucli antic que faci més àgils els tràmits “i potser les llicències es podrien donar directament des del municipi”, diu Frias. “Hem d'intentar que el nou planejament sigui una eina que no posi entrebancs i ajudi a dinamitzar-lo”, afegeix,

Per fer-ho, una possibilitat que es planteja és que els habitatges puguin passar a ser plurifamiliars. “Ara tenim casals de 300 i 400m

2
que són un únic habitatge. Hem de regular les condicions perquè puguin ser plurifamiliars, fins i tot que es puguin ajuntar façanes”, opina Frias. L'alcalde diu que una futura normativa és el que ha d'acabar explicant com ha de ser possible. “Ara mateix no tenim ni això, tot just és un avenç del POUM, i està subjecte als canvis que siguin”, remarca.

En els últims anys la població s'ha decantat per anar a viure a l'Eixample, a la zona més nova del municipi, i l'equip de govern opina que és per les dificultats per rehabilitar els habitatges del nucli antic. El municipi d'Hostalric té una extensió de 3,4 km

2
, que no dóna gaires possibilitats de creixement. Té 4.040 habitants, i preveu que en un termini de 25 anys s'arribi a uns 5.000.

A la zona entre l'avinguda Coronel Estrada i la variant també es preveu donar continuïtat al barri de l'Estació, plantejant un creixement en habitatges i zones verdes. A l'àrea entre la zona esportiva i la depuradora municipal també es preveu un petit creixement industrial. Pel que fa a la continuïtat del Castell fins a la finca de Mas Bussom, el terreny es manté com a rústic.

L'avenç del POUM també planteja ubicar en el futur un cementiri nou prop de la Farga. “Ara el cementiri és a la zona del Castell, té molts anys i no està esgotat, però si mai se n'ha de construir un altre pensem que pot ser el lloc ideal”, opina l'alcalde.

L'avenç del nou POUM també planteja la possibilitat que a la zona de creixement del nord dels barris de Can Rabassa i de l'Estació es pugui obrir un vial de circulació que recolliria el creixement de la zona i a la vegada, podria “descongestionar i pacificar en el futur l'avinguda Coronel Estrada”, opina Frias.

Jornades de debat el 21 de març amb veïns i entitats

“Hi donarem deu mil voltes abans de decidir el definitiu. Que quedi molt clar que no és un fet, és una proposta per discutir”, manifesta Frias. “Vam decidir en el mandat passat tirar endavant el nou POUM perquè quan volíem planificar coses o aconseguir una zona d'aparcament, que és bàsic per a Hostalric, havíem de fer sempre modificacions puntuals”, diu l'alcalde. L'encarregat d'haver redactat el nou POUM, que va guanyar l'adjudicació en el concurs de l'any passat, és l'equip d'arquitectes de Ferran Navarro. La redacció té un cost de 150.000 euros, dels quals 50.000 són subvencionats. L'Ajuntament vol que es pugui debatre el nou POUM i per això plantejarà unes jornades de debat el 21 de març “perquè veïns i entitats hi puguin dir-hi la seva”, va manifestar l'alcalde. Va remarcar que hi ha temps suficient per fer a les modificacions que calguin i a partir d'aquí haurà de passar pels diferents estaments supramunicipals perquè hi donin el vistiplau. Un cop tot això s'hagi fet, caldrà fer l'aprovació inicial. “Estem en un procés que pot durar tranquil·lament dos anys”, diu Frias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.