Urbanisme

urbanisme

Ja es pot urbanitzar pagant amb sòl gràcies a Santa Pau

L'Ajuntament guanya un contenciós contra els contractistes i el govern introdueix el pagament en espècie a les lleis d'urbanisme i òmnibus

La nova zona industrial li costa tres terrenys

L'Ajuntament de Santa Pau ha guanyat finalment el litigi que mantenia amb la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Girona i podrà pagar en espècie –amb terrenys– la constructora adjudicatària de les obres d'urbanització del polígon d'activitats econòmiques de la zona esportiva. El cas de Santa Pau ha servit, a més, per institucionalitzar aquest sistema de retribució introduint-lo a les lleis d'urbanisme i òmnibus.

El pagament en espècie es permet a Aragó, a Galícia i al País Valencià. És una eina útil per als ajuntaments, i més ara, que no tenen disponibilitat econòmica i que han d'esperar a vendre els terrenys que els corresponen per a aprofitament mitjà en un determinat polígon per poder-ne impulsar la urbanització sufragant les despeses de la tramitació i dels projectes. A Catalunya, ara, el pagament en espècie és possible gràcies als tràmits i a les propostes de l'assessor legal de l'Ajuntament de Santa Pau i advocat de la secció d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Olot, Josep Coromina, que va al·legar a la llei d'urbanisme. En concret, s'ha afegit un nou apartat a l'article 160 del text refós de la llei d'urbanisme, el 5 bis. I, a la llei òmnibus, es recull així: “Per facilitar l'execució d'obra pública, s'introdueix la possibilitat de lliurar els béns immobles que integren aquests patrimonis, com a contraprestació en concepte de pagament, per retribuir els contractistes de l'execució d'actuacions vinculades a les dites finalitats.” La modificació de la legislació ha estès el pagament en espècie no només a les operacions en sòl industrial, sinó també a tot tipus de sòl. Fins a aquesta modificació, la llei de contractes de l'Estat permetia aquest pagament només en els contractes de serveis i de subministraments.

Ara, quatre empreses han aspirat al concurs per a l'adjudicació de les obres a Santa Pau. Han acceptat que a qui el guanyi se li pagarà la meitat del cost de la urbanització amb tres parcel·les –90.000 euros cadascuna–. En cas de no haver prosperat l'al·legació de l'Ajuntament, el govern local hauria hagut de treure a subhasta directa les parcel·les abans de l'adjudicació definitiva. El cost total de la urbanització és de 590.100 euros, la meitat dels quals a càrrec del consistori i que corresponen a les tres parcel·les, i la resta, dels propietaris dels terrenys afectats.

LA FRASE

La situació era surrealista perquè frenava poder donar feina en aquests moments tan difícils
Josep Companys
alcalde de santa pau

LA XIFRA

590.100
euros
costa en total la urbanització de la nova zona d'activitats econòmiques de Santa Pau.

LA DATA

09.02.12
Es va publicar
al ‘Butlletí oficial del Parlament' la modificació de la llei d'urbanisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.