Urbanisme

urbanisme

Cinc anys de litigis pel nou ajuntament de Castellfollit

El requeriment judicial que obliga a enderrocar part de l'edifici ha arribat cinc anys després de l'al·legació contra el projecte

No compleix l'altura ni l'alineació previstes en la legislació vigent

L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha d'enderrocar, segons marca una sentència, part del nou edifici consistorial per adequar-lo a les normes subsidiàries del municipi. No compleix amb l'altura ni amb l'alineació de tres de les arestes. La pregunta és per què s'ha arribat a aquest extrem que perjudica tant la imatge com les arques municipals.

Tot arranca del ple del setembre del 2007, en què la corporació va rebutjar l'al·legació que la família Gussinyer, propietària de part dels terrenys del nou edifici, contra l'aprovació del projecte perquè incomplia les altures i les alineacions legals vigents. La família va decidir presentar un contenciós al jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona contra aquest acord del ple. La sentència arribava el novembre del 2010 i li donava la raó. L'Ajuntament la va acatar, però va recordar que no deia com s'havia d'executar. Llavors, els serveis tècnics i jurídics van iniciar un període per modificar el projecte i cada mes anaven informant el jutge dels passos que seguien, tal com manava la sentència. ERC, a l'oposició, des del primer moment es va oposar al projecte del nou ajuntament perquè entenia que a un poble com a Castellfollit de la Roca no li convenia un edifici de quatre plantes, i a més perquè era massa car. Això no obstant, quan hi va haver sentència es va posar al costat de l'equip de govern, de CiU, per facilitar que s'arribés a una solució perquè els danys fossin els menors i evitar un enderroc que faria mal a la imatge del municipi.

Sigui com sigui, l'Ajuntament no ha pogut trobar una solució urbanística i el jutge ha enviat un requeriment perquè s'executi la sentència, i, per tant, l'enderroc parcial del nou edifici.

Ara, l'Ajuntament presentarà un recurs d'apel·lació al TSJC perquè entén que l'ordre d'enderroc està equivocada. I és que el representant legal de l'Ajuntament alerta que hi pot haver una invasió del poder executiu per part del judicial, perquè aquesta ordre d'enderroc no es pot complir en un mes, ja que per tramitar una modificació urbanística i d'un projecte cal un procés llarg.

LA XIFRA

759.000
euros és el preu de l'adjudicació de la primera
fase de les obres del nou ajuntament de Castellfollit.

LA XIFRA

50
euros de multa
haurà de pagar l'alcalde per cada dia que passi del mes que té per enderrocar part de l'ajuntament.

Un edifici escollit per concurs d'idees

Per a la redacció del projecte i d'acord amb la Universitat Politècnica, l'Ajuntament va convocar un concurs d'idees. Finalment, va guanyar la d'un edifici de quatre plantes, amb una de semisubterrània.

Detalls mensuals i puntualment als jutjats

L'Ajuntament diu que des del febrer de 2011 ha presentant modificacions del projecte per adaptar-lo a la legalitat i n'ha informat cada mes al jutge. I recorda que la sentència no està tancada.

Una primera fase de més de 700.000 euros

La primera fase de construcció del nou ajuntament es va adjudicar directament per 759.000 euros, perquè la subhasta va quedar dos cops deserta. El PUOSC en va subvencionar 218.933.

Dos processos judicials més, un de pendent

El TSJC va corregir la sentència sobre l'expropiació dels terrenys afectats a favor del consistori. L'alcalde i la secretària tenen ara un judici per l'acusació de la fiscalia de falsificació de documents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.