Urbanisme

urbanisme

Al·leguen que la tala de la Molina és una falta prescrita

El representant de l'exalcalde i de l'exregidor d'Urbanisme d'Alp remarca que el jutge no ha dit encara si hi ha delicte

El de Salvem la Molina vol que el lletrat inspeccioni en persona els terrenys

L'exalcalde d'Alp Cosme Ruaix i l'exregidor d'Urbanisme Francesc Rossell van mantenir ahir la seva innocència davant del titular del jutjat de primera instància de Puigcerdà on van comparèixer per declarar en les diligències per la querella criminal interposada per la plataforma Salvem la Molina per l'abocament de runa, moviment de terres i tala d'arbres en uns terrenys del camí de les Aigües de la Molina. Per Rossell, tots els fets són anteriors al mandat de Ruaix i, com que es tracta de faltes administratives tal com, segons ell, diu la Generalitat en els informes de què disposa l'Ajuntament, ja ha prescrit. El representant legal de la plataforma Salvem la Molina, Francesc Jofresa, va mantenir, en canvi, que aquests fets constitueixen un delicte de prevaricació continuada i un delicte mediambiental de consumació permanent perquè no s'ha restituït la legalitat. Jofresa va anunciar que demanarà al jutge noves diligències –bàsicament la inspecció ocular de la zona– per acreditar que la finca és un abocador il·legal on s'ha abocat runa com a mínim des de l'any 2000.

El representant legal de l'exalcalde i de l'exregidor d'Urbanisme, Jordi Corominas –l'arquitecte municipal va quedar exclòs de la querella després de declarar–, va remarcar que ara estan en espera del resultat de la investigació judicial i que, per tant, no saben si se'ls imputarà delicte, i si és que sí, de quin tipus serà, ni tampoc si hi haurà o no judici. Segons ell, tot plegat és un tema administratiu, tal com demostra una resolució d'Urbanisme, la qual a més fa referència a fets anteriors al 2006 i que ja han prescrit.

Rosell hi va voler afegir que es van trobar uns terrenys majoritàriament urbans i van sanejar-los i restaurar-los amb arbres i va recordar que un expedient d'Urbanisme diu que a les Aigües s'hi han comès faltes lleus i greus, que cal valorar en una escala que té dues categories més de qualificació. També va dir que darrere la plataforma “hi ha gent amb altres qüestions amb l'Ajuntament” i, fins i tot, va parlar de pressions a Urbanisme per demanar què havia votat cada membre respecte al nou POUM d'Alp. “Amb la querella volien pressionar per treure una desena de coses del POUM”, va concloure. La finca és de Comercial Immobiliària la Molina SL. El representant legal dels tres administradors, que també són objecte de la querella, no va voler fer declaracions.

Els fets es remunten a fa 11 anys i la querella criminal ha aturat l'aprovació del pla general per part d'Urbanisme. La plataforma denuncia passivitat de l'Ajuntament, que hagi minimitzat una agressió negant que es faci en terreny no urbanitzable, que hagi volgut traslladar artificiosament els fets a quan la finca era sòl urbà –al·legant que es tractava d'un antic abocador–, que hagi jugat amb els terminis de prescripció, que hagi construït una teoria que segons l'ens és falsa, que hagi desatès requeriments del director general d'Urbanisme. Diu que fins i tot hi ha hagut l'intent en el POUM de legalitzar les irregularitats amb una urbanització i un camp de futbol. El pla territorial de l'Alt Pirineu i el pla director qualifiquen la finca de les Aigües d'especial protecció.

LA DATA

1986
És quan el pla
intercomarcal de la Cerdanya diferenciava a la finca una zona urbanitzable d'una de no urbanitzable

Querella al director d'Urbanisme

El lletrat Pablo Feu, que va defensar el contenciós administratiu que la plataforma ha guanyat i que va derivar en la querella criminal, va explicar que estudien iniciar accions penals contra el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, per prevaricació. “Ha dictat una resolució que és per tremolar”, va indicar. Segons ell, ha resolt una infracció continuada des del 1995 dient que està prescrita i imposant una multa de 1.000 euros si no es restaura la zona. Feu alerta que no diu, però, com s'ha de fer aquesta restauració, que sí, en canvi, està perfectament tipificada. El lletrat recorda que, des del 2002, la llei d'urbanisme estableix que les infraccions en sòl no urbanitzable no prescriuen.“Creiem que és una sentència a mida per neutralitzar la sentència del contenciós administratiu”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.