Urbanisme

maresme

Pas endavant perquè Canet recuperi el teatre Odèon

El jutjat tanca la instrucció de l'accident mortal que va aturar el 2007 les obres de reconstrucció de l'emblemàtic equipament

La reivindicació popular celebra dotze anys de lluita per l'espai

El 21 de novembre del 2007, un operari de l'empresa que rehabilitava el teatre Odèon, un dels equipaments emblemàtics de Canet de Mar, va morir colgat per la runa d'un arc de pedra que es va esfondrar. El tràgic accident va posar punt final a un projecte llargament reivindicat perquè el municipi recuperés un espai cultural de referència nascut a meitat dels setanta i on va sorgir el conegut grup Comediants. Amb aquell negre episodi començava el llarg procés pel jutjat que s'ha allargat fins ara i que, de retruc, va perjudicar greument la continuació d'unes obres que l'arribada de la crisi econòmica va acabar d'aturar.

Fa pocs dies, però, els advocats van notificar a l'Ajuntament de Canet que el jutjat d'Arenys havia tancat la instrucció del cas, pas previ perquè el fiscal pugui fer les acusacions pertinents i es depurin responsabilitats de l'accident. El regidor de Cultura, Pere Xirau (UMdC), va explicar que la informació li ha arribat de paraula i que esperen rebre la confirmació en els propers dies. Xirau vincula la nova situació a la queixa que es va fer arribar al síndic de greuges, Rafel Ribó, sobre el retard que acumulava el cas. “El síndic ens va respondre que havia traslladat la demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que aquest s'havia compromès a agilitar l'assumpte”, va precisar. Paral·lelament, Xirau va recordar que ja hi ha un avantprojecte per assentar l'estructura de l'edifici de l'Odèon i millorar la plaça del davant, que després de cinc anys manté les parets envoltades d'una tanca per evitar-hi l'accés.

Des de l'Associació Cultural Plataforma Odèon (ACPO), el president, Antoni Pérez, valora positivament que s'hagi tancat la instrucció i apunta que els 160.000 euros que encara hi ha per rehabilitar el teatre “s'han d'invertir per estabilitzar l'espai i treure'n el màxim profit possible”. “Hem de vetllar tots plegats perquè aquesta primera actuació no sigui una excusa per deixar el projecte real (la rehabilitació completa de l'Odèon) en un calaix, perquè Canet es mereix tornar a tenir el seu equipament cultural”, va assegurar el president de l'entitat.

Després de l'accident, dos informes tècnics van recomanar tirar a terra el que quedava de l'edifici. L'Ajuntament en va encarregar un altre a la Diputació, que va determinar que es podia salvar. Cinc anys després, l'immoble ubicat en el centre històric de Canet tot just ha començat a escriure la seva nova història.

LA XIFRA

160.000
euros
és la quantitat que encara queda per invertir en una actuació per consolidar l'estructura de l'Odèon.

Dotze anys de ciutadans tossuts

L'Associació Cultural Plataforma Odèon (ACPO) és un exemple clar de com la tossuderia d'un col·lectiu pot capgirar la història. L'entitat va néixer l'any 2000 amb membres de procedència molt diversa i amb la voluntat de recuperar un edifici emblema de la història cultural del poble. L'ACPO va pressionar perquè l'Ajuntament adquirís l'immoble a l'empresa d'alimentació Consuma la qual l'havia venut el 1993. El litigi es va tancar el 2002 i l'ACPO va centrar els esforços a aconseguir els diners necessaris per començar la rehabilitació. Des de llavors, l'entitat ha dut la seva lluita al carrer engegant un bon grapat d'iniciatives culturals, entre les quals destaca el festival Re-percussió que aquest any ha celebrat el desè aniversari amb una afluència massiva de públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.