Urbanisme

Es denuncia la fosca operació immobiliària de la finca Sos d'Alzira

La Generalitat i l'Ajuntament aproven la construcció d'un camp de golf i una urbanització junt a la Serra de les Agulles

Malgrat la crisi de la rajola, l'especulació i la perversió urbanística continua, segons Acció Ecologista Agro. Així ho demostra l'obscura operació immobiliària de la Finca de Sos, promoguda per capital àrab a Alzira. A pesar dels informes tècnics desfavorables i del fracàs de projectes semblants, l'Ajuntament d'aquesta localitat d ela comarca de la Ribera i la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, han donat el seu vistiplau a la construcció d'un camp de golf i una urbanització de més d'un milió de metres quadrats junt la Serra de les Agulles.

Davant aquesta situació, que a més a més podria vulnerar la legalitat vigent, Acció Ecologista-Agró ha presentat ja un recurs per a aturar aquest nou atac contra la natura i el territori.

Aquesta obscura operació immobiliària, compta amb la participació de capitalistes àrabs, que no han dubtat a pressionar tant a l'Ajuntament com a la pròpia Generalitat Valenciana, per tal d' aconseguir l'aprovació del seu projecte immobiliari. I, per ara, les seues pressions han donat resultat. El consistori alzireny ha declarat com si estigués ja edificat un sector de 7.000 habitatges, quan en realitat només s'han construït 200, per tal de justificar la construcció en sòl protegit del camp de golf i l'urbanització de la Finca de Sos. I la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, saltant-se els procediments legals i en contra dels informes tècnics de la seua pròpia Comissió d'Avaluació Ambiental, ha donat el seu vistiplau a este nou desgavell urbanístic.

Informes en contra

I això, que els informes tècnics de la Conselleria, afirmen que el projecte no justifica la seua implantació sobre sòl no urbanitzable de protecció agrícola ja que, entre altres motius, afecta negativament al paisatge, no és coherent amb els criteris de menor impacte ambiental sobre el territori, planteja nous condicionants d'infraestructures i serveis i s'ubica junt al límit nord del Lloc d'Interés Comunitari (LIC) de la Serra de Corbera.

Aquesta serra protegida forma part de la Xarxa Natura 2000 i es veurà afectada indirectament per la fosca operació immobiliària, fet que podria vulnerar l'article 6 de la Directiva 92/43/CEE, que no admet que es pose en perill l'estat de conservació dels hàbitats naturals, la flora i la fauna dels espais protegits que integren la Xarxa Natura 2000.

Davant d'aquest nou atac contra la natura i el territori, Acció Ecologista-Agró ha presentat un recurs contra la resolució de la Conselleria, que declara com d'interés comunitari aquest projecte i aprova la construcció del camp de golf vinculat a l'urbanització, que també es dóna per aprovada sense que s'haja acabat el procediment legal i en contra dels propis informes tècnics que recomanen mantenir la zona com a sòl protegit. Des d'AE-Agró consideren que no s'ha fet l'obligatòria avaluació d'impacte ambiental del projecte, incomplint així la Llei d'Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, la Llei d'Impacte Ambiental i la pròpia Llei Reguladora de Camps de Golf. A més a més, no existeix legalment la urbanització vinculada de 780 apartaments, que es dóna per aprovada amb un hotel i altres edificacions i infraestructures, que ocuparan més d'un milió de metres quadrats sobre l'aqüífer de la Serra de les Agulles, considerat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com vulnerable, sobreexplotat i en males condicions qualitatives.

No es pot oblidar tampoc que la justificació que dóna l'Ajuntament d'Alzira per a aprovar esta nova urbanització és un falç esgotament del sòl urbà en el municipi, quan encara n'hi ha reserva de sòl urbà per a construir milers de vivendes que no s'esgotarà en molt anys. Si és que algun dia s'esgota... Per exemple, actualment romanen urbanitzacions pròximes al futur camp de golf que es troben a mig fer amb estructures d'edificis i solars abandonats. I a poc més d'un quilòmetre de distància, ja existeix un altre camp de golf en funcionament. Cal recordar que els camps de golf tenen un fort i permanent impacte ambiental pel consum d'aigua, la quantitat d'herbicides i pesticides que requereix el seu manteniment i a més a més un escàs rendiment social.

A dia de hui, l'Ajuntament d'Alzira tampoc disposa d'un estudi per a resoldre la sostenibilitat econòmica de les noves infraestructures i serveis públics per a esta urbanització, que s'ubicaria a 11 quilòmetres del nucli urbà del municipi. Per tots aquests motius, des d'AE-Agró denuncien que una vegada més es repeteix el gran error que ha portat a la ruïna a multitud de localitats valencianes: ignorar els criteris més bàsics de responsabilitat i sostenibilitat ambiental per a beneficiar l'especulació urbanística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.