maresme
Una sentència permet a Núñez i Navarro aixecar una nau industrial a Can Sanpere de Premià de Mar
El jutjat resol a favor del grup immobiliari després de set anys de litigi i emparant-se en l'antic planejament urbanístic
L'actual pla qualifica els terrenys, en ple centre del municipi, com a zona verda i d'equipaments
La justícia, en alguns casos, és més lenta que fins i tot el llarg i difícil planejament urbanístic d'una població. L'Ajuntament de Premià de Mar ha informat avui que una sentència del jutjat contenciós administratius número 14 de Barcelona l'obliga a donar llicència per a construir una nau industrial a la finca de Can Sanpere, ubicada en ple centre del municipi i qualificada segons l'actual pla general de zona verda i d'equipaments. La controvertida situació té els inicis el 2005 quan l'empresa Josel SL, vinculada al grup immobiliari Núñez i Navarro, va sol·licitar llicències per a aixecar a Can Sanpere una empresa de serveis informàtics. En aquell moment continuava en vigència el pla d'ordenació urbana de l'any 1990 que contemplava la zona com a sòl industrial. Segons recorda l'alcalde, el convergent Miquel Buch, es va denegar als promotors el permís “perquè la petició no s'ajustava al planejament vigent i plantejava, entre d'altres, una activitat excessiva per ubicar en un centre tan densificat com és el de Premià”.
Llarg camí judicial
Davant la negativa, l'empresa va dur el consistori als tribunals que l'any 2008 ja van donar-li la raó amb una sentència favorable. Josel SL va impugnar la decisió i el llarg camí judicial que ha acabat ara amb el requeriment de l'execució forçosa de l'atorgament de llicències. Paral·lelament als procés, l'Ajuntament va continuar treballant amb un nou planejament urbanístic que afectava de ple la finca de Can Sanpere i que l'acabaria qualificant de zona verda i d'equipaments “per esponjar el nucli central del municipi”.
Projecte difícil
L'alcalde aclareix que l'Ajuntament acatarà la sentència, però recorda que serà especialment curós en el control de l'execució del projecte “si és que s'acaba fent”. “L'empresa tindrà el permí per aixecar la nau tal i com la va plantejar l'any 2005, sense modificacions, però s'haurà d'adequar a la normativa existent en matèria de mobilitat, medi ambient i soroll, entre d'altres”, puntualitza. Miquel Buch està convençut que a Can Sanpere no s'hi acabarà construint cap indústria tot i que planteja que una nova activitat econòmica a la població seria molt benvinguda. “El projecte de Josel SL planteja la contractació de 400 llocs de treball i això per Premià seria una bona notícia”, assenyala i afegeix que “des del consistori estem oberts a parlar amb els responsables per intentar trobar una altra ubicació més adequada dins el terme municipal”. En aquest sentit, reitera que els usos actuals de Can Sanpere “no es modificaran”. Josel SL disposa ara d'un termini de sis mesos per començar a executar la construcció de la nau industrial, prorrogables a tres mes i un període inicial de tres anys per enllestir l'obra.
D'espai per a pisos a zona protegida
L'any 2011 el llavors advocat de la constructora Núñez i Navarro, Rafael Jiménez Mena, assegurava que en cas de rebre una sentència favorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) “l'obra començaria immediatament”. L'alcalde, Miquel Buch, va admetre ahir que no hi havia hagut cap conversa recent entre l'Ajuntament i la promotora per intentar trobar punts en comú, però es mostrava disposat “a parlar-ne tant com faci falta”. El desenvolupament urbanístic de Can Sanpere ha esdevingut tema de debat encès des de fa més de 10 anys. En un primer moment es va plantejar la construcció d'habitatges i un parc. El rebuig de la societat civil va obligar al llavors govern del PSC i ERC ha reduir el nombre de pisos. Les eleccions municipals del 2003 van canviar el color polític de l'Ajuntament i es va capgirar el destí de Can Sanpere per transformar-lo en sòl exclusivament públic.