Urbanisme

la vida social

Bàscara tindrà un centre d'interpretació del ruc català

El complex es dedicarà a la repoblació de l'espècie i inclourà una aula pedagògica per explicar a les escoles les característiques de l'animal

El projecte té el vistiplau de la comissió d'urbanisme

Bàscara serà la seu d'un complex hípic educatiu, centre de reproducció i interpretació del ruc català. El complex estarà situat a la finca Camp d'en Panusa i s'integrarà en el conjunt hípic del municipi, on ja hi ha un hipòdrom. El promotor del complex, Antoni Valentí, dirigeix el Club Equus Bàscara i també és l'editor de la revista Hípica Catalana.

El projecte de Bàscara va obtenir la setmana passada el vistiplau de la comissió d'urbanisme de Girona per a unes instal·lacions d'uns 1.300 m2. Aquesta era la segona vegada que la comissió examinava el projecte, ja que la primera versió del complex preveia unes instal·lacions de prop de 2.000 m2 que es van considerar excessives.

Reproducció de l'espècie

El centre estarà ubicat en una finca de 30.000 m2 on ja hi ha els boxs dels animals i tres exemplars del ruc català, entre els quals dues someres prenyades. Segons Antoni Valentí, el centre d'interpretació del ruc català, a part dels espais d'allotjament dels animals, inclourà un pàrquing, un local social i una aula pedagògica pensada per acollir escoles on s'explicarà als nens, amb material audiovisual, la història i l'especificitat d'aquest animal. A banda, l'entitat –que està adherida a l'Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana (AFRAC)– vetllarà pel manteniment de l'espècie.

“L'autenticitat de la raça del ruc català, que uns anys enrere estava amenaçada de desaparició, ara s'ha recuperat prou bé. Però és clar que les funcions d'aquest animal a la societat han canviat. Avui ja no es tracta d'utilitzar-lo per fer feines; és un animal de companyia i també pot tenir un paper important en el camp de l'excursionisme i les rutes turístiques”, diu Antoni Valentí per explicar les activitats del futur centre.

Per promoure el potencial i la capacitat de resistència del ruc català, Valentí, que qualifica aquest animal com “el millor del món”, va protagonitzar l'estiu passat una ruta de nou dies –des de Bàscara fins al monestir de Montserrat, uns 250 quilòmetres en total– acompanyat d'una burra anomenada Catalana.

Un pol d'activitats hípiques

El centre de reproducció i interpretació del ruc català vindrà a reforçar l'aposta de Bàscara pel sector de la hípica. Al municipi ja hi ha un dels tres hipòdroms de Catalunya i l'únic obert tot l'any. Les seves activitats, que estan gestionades pel Club Equus Bàscara, es van aturar durant les obres del TAV i s'han reactivat aquest any 2012; actualment, però, s'han tornar a suspendre durant uns dies perquè ADIF instal·la en aquest sector unes pantalles acústiques per evitar que els animals s'espantin. El 2012 a l'hipòdrom de Bàscara s'han organitzat curses de cavalls i de trot, proves de doma i concursos de salt d'obstacles i d'enganxos. El 9 de desembre del 2012 s'hi celebrarà la festa hípica de final de temporada de l'Associació de Clubs de les Comarques de Girona i el 15 de desembre del 2012 tindrà lloc el VII Raid Hípic de Bàscara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.