Urbanisme

urbanisme

Castellfollit protegeix tot el sector de la cinglera

L'Ajuntament amplia el pla especial del barri vell més enllà del tros de paret més conegut i hi inclou la resta de cingle

Hi preveu les mesures d'actuació conjuntes contra els riscos geològics

La cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca és una joia del vulcanisme garrotxí i del país. L'espadat de blocs de basalt que surt a totes les fotos i el més visible des de la panoràmica que es veu des de l'autovia A-26 i des de l'antic eix Pirinenc, no obstant això, és només una part de tot el bloc basàltic que hi ha entre el riu Fluvià –el més conegut– i el Turonell –la paret més amagada i menys espectacular.

Conscient d'aquesta unitat geològica, que comparteix els mateixos riscos d'esllavissades pels efectes de l'erosió, i que el tros de poble urbanitzat en aquest sector ha de ser harmoniós amb l'entorn, l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha ampliat l'àmbit del pla especial del barri vell a tota l'àrea de la cinglera.

El principal objectiu és promoure i preservar l'harmonia urbanística dels espais públics i la constructiva de tot aquest espai. Per això, ha hagut de modificar puntualment les normes subsidiàries vigents, que no preveien inicialment aquest àmbit, després de l'aprovació definitiva de l'expedient tramitat al ple municipal i a la Comissió d'Urbanisme.

L'alcalde, Moisès Corominas, ha explicat que això no vol pas dir que al nou sector s'apliquin les mateixes restriccions que al que fins ara s'ha considerat barri vell, sinó que únicament es pretén consolidar l'harmonia urbanística i tenir en compte els riscos geològics. Quan es va enderrocar la fàbrica d'embotits Sala Riera i es va convertir l'espai en la plaça de les Filadores, es va fer evident la unitat del sector de la cinglera.

Ara, al barri vell, que articulen bàsicament els carrers Nou i Major fins al Mirador, s'hi ha afegit l'àrea que va des de la plaça Filadores fins a l'altre extrem de la cinglera i fins a l'antiga travessera de l'eix Pirinenc. També l'illa urbanística de Ca la Paula, que fins ara estava a l'Eixample. El pla inclou també els corriols i horts del Turonell. Per a les edificacions, preveu el manteniment dels elements que considera característics, sobretot l'ús del basalt, i estableix una carta de colors, entre altres recomanacions. Quant als riscos geològics, les intervencions depenen del tipus de risc. On n'hi ha més, és a la paret més coneguda; el risc és mitjà a la resta de la paret, i moderat a la resta de l'àmbit. A la primera zona, s'hi van fent sanejaments de la paret, fent caure les roques més inestables i estabilitzant les zones amb més risc amb tirants i xarxes de protecció. També hi ha mesures urbanístiques per a les intervencions públiques i una sèrie de normes per a les intervencions als edificis privats.

LA FRASE

L'ampliació del pla especial del barri vell no vol dir que el sector afegit tingui les mateixes restriccions edificatives
Moisès Corominas

LA XIFRA

150.000
euros
estan compromesos en un conveni per a la redacció del projecte i l'execució de la urbanització del carrer Nou

LA FRASE

Les obres al carrer Nou són una necessitat, però tècnicament és difícil, perquè és d'una direcció
Moisès Corominas

Aturada la millora de l'accés únic al nucli històric

L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha hagut de paralitzar el projecte de millora urbanística del carrer Nou. Aquest vial és molt important perquè és l'únic accés al barri vell i, per tant, és una via d'entrada i sortida. En aquest moment, és l'únic carrer del barri vell de Castellfollit de la Roca que falta per rehabilitar a la zona històrica. Abans del govern actual de la Generalitat, l'Ajuntament ja havia signat un conveni amb l'aleshores Departament de Política Territorial per invertir 150.000 euros en la redacció i execució del projecte. La crisi, però, va fer tancar l'aixeta dels ajuts i tot plegat va quedar aturat. Ara l'alcalde ha fet una crida pública a la Generalitat perquè els ajudi a urbanitzar aquest carrer i a finalitzar la rehabilitació de tots els del nucli històric. Moisès Corominas diu que el conseller del ram coneix aquesta necessitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.