Urbanisme

Maresme

Un edifici per fer barri

estrena

Malgrat inaugura diumenge una de les obres emblema de la Llei de Barris a la zona del Castell

A tocar del parc Francesc Macià, és un espai molt reivindicat pels veïns

El centre s'aixeca sobre el record i part de l'estructura de l'antiga Escola Taller

La cirereta del pastís. Malgrat de Mar obre oficialment les portes aquest diumenge d'un dels elements més significatius de la Llei de Barris que es desenvolupa a la zona del Castell des de l'any 2007. Després de l'ascensor inclinat que connecta el nucli antic del municipi amb la part alta del barri –una autèntica revolució per a qui ha hagut de sortejar el pronunciat desnivell durant tota la vida–, el Centre Cívic representa la victòria definitiva del teixit associatiu d'una zona molt mancada d'infraestructures d'aquest tipus. A més, la peculiar arquitectura de l'immoble, que s'arrela a la muntanya i aboca i doblega tubs metàl·lics a la part que dóna al parc Francesc Macià destaca molt en un perfil urbà ple de blocs de pisos uniformes. L'edifici, que te l'entrada principal a la part alta del barri i gaudeix d'unes magnífiques vistes sobre el municipi, s'ha concebut amb una arquitectura amable pel què fa a l'accessibilitat que permet a través de dos ascensors i una rampa –que funcionen independentment de l'horari d'obertura del centre– arribar a peu fins al parc i entrar-hi a través d'una nova porta. El centre s'aixeca sobre el record i part de l'estructura de l'antiga Escola Taller i la seva forma fa pensar en elements molt vinculats a l'economia de la zona, com són els hivernacles dels pagesos. Es distribueix en tres plantes i combina l'austeritat dels materials bàsics amb grans espais que poden donar molt de joc. La planta O, a nivell de carrer, inclou la recepció, la sala per a les associacions i la sala per a la gent gran. A sota s'hi ubiquen les aules, el telecentre i la sala polivalent –ambdós la compten amb una llarga llista de sol·licituds– i la darrera l'ocupen un box d'assaig musical i un bar que, en un futur proper, s'espera poder posar en marxa. El programa d'usos, tal i com defensen els responsables, no ha estat pas un caprici. Respon tan a les recomanacions del Servei de Planificació d'Habitatge i Millora Urbana de la Diputació de Barcelona com a les propostes participatives fetes arribar pels veïns que han col·laborat activament en fer realitat el projecte del centre cívic.

Amb un pressupost inicial aproximat d'1,2 milions d'euros, la crisi en la construcció va facilitar que s'acabés adjudicant finalment per prop de 870.000 euros més IVA. A finals d'agost del 2011 hi entraven les màquines i durant la tardor del 2012 en sortia la darrera. L'obra ha comptat amb el suport econòmic de la Generalitat, que l'ha finançat en un 50% i amb unaaportació de 400.000 euros per part de l'àrea de Cultura de la Diputació. Malgrat que amb l'acabament del centre cívic es resolt en bona part l'obra constructiva de la Llei de Barris a Malgrat, encara queden temes a resoldre, principalment pel què fa a la millora dels carrers. Tot i això, des del consistori es defensa que l'obertura de l'edifici és només el principi d'una llarga i fructífera relació entre les parets del centre i la vida que els seus veïns li han de donar a partir d'ara. Pendents encara de resoldre com es garantirà el ple funcionament de l'activitat planejada, el Centre Cívic exemplifica segurament una de les darreres grans obres que Malgrat podrà aixecar en els propers anys si el panorama econòmic no canvia. Per tant, és l'hora de gaudir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.