Urbanisme

urbanisme

La planta de triatge de Lloret de Mar es podrà posar en marxa aquest any

La Generalitat compta que tots els municipis de la Selva hi acabin portant els residus

Treballa perquè d'altres també hi derivin la brossa de la demarcació

La nova planta de triatge de Lloret de Mar es posarà en marxa aquest any 2013, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Ho farà amb els residus que es generin en el conjunt de la Selva, però també amb els d'altres municipis propers. Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, ho va comunicar fa uns dies per telèfon a l'alcalde Romà Codina i properament es convocarà una reunió entre ajuntaments i consells comarcals per trobar-hi una solució.

L'equipament està acabat i amb les proves fetes, però no es pot posar en marxa perquè, tal com va avançar El Punt Avui fa uns dies, no rebria les escombraries necessàries perquè sigui rendible i pugui funcionar. Aleshores, el govern local de Lloret va demanar empara a la Generalitat per aconseguir que més municipis es comprometessin a portar-hi la brossa.

Fonts de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat, van manifestar que “s'està treballant amb l'Ajuntament de Lloret de Mar i amb tots els àmbits territorials potencials d'utilitzar aquesta planta per tal que durant aquest any 2013 la planta de tractament de residus municipals de Lloret de Mar assumeixi la gestió dels residus de la Selva i altres àmbits territorials propers”.

Aquestes mateixes fonts hi van afegir que en “primera instància” la planta es preveu per a “tractar l'àmbit de la comarca de la Selva”. Ara bé, en el context econòmic actual, en què ha baixat la generació de residus, “es fa necessari optimitzar aquests tipus de plantes per tal que assoleixin la capacitat per a la qual han estat dissenyades”. És a dir, s'han de garantir les 115.000 tones que té de capacitat perquè pugui funcionar. És per això que “s'estan estudiant altres àmbits comarcals de la demarcació de Girona [perquè hi portin els residus], però ara per ara encara no es poden precisar”.

Tot i que la Generalitat va admetre que aconseguir els residus de municipis de fora de la Selva pot ser més lent, es va mostrar esperançada de poder activar la planta aquest mateix any. En un primer moment, seria només en un període que es coneix com a posada en marxa, quan comencen a entrar residus. Paral·lelament, s'aniria treballant amb els municipis de fora de la Selva per aconseguir les 115.000 tones necessàries perquè la planta sigui rendible i pugui funcionar.

L'alcalde, Romà Codina, va celebrar la posició de la Generalitat. “És positiu, perquè la planta està acabada”, va assegurar. I va demanar mesures, perquè “costa molt més tirar a un forat que anar al triatge”.

La planta de triatge, situada al costat de l'abocador, ha tingut un cost de 40 milions d'euros, assumits per l'ARC. A Lloret es generen 40.000 tones de brossa, segons fonts municipals. Ara l'abocador de la ciutat també rep les de Tossa de Mar, Blanes i Santa Susanna, però tampoc són suficients.

LA FRASE

Durant aquest any 2013, la planta assumirà la gestió dels residus de la Selva i altres àmbits territorials propers
Fonts de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.