Urbanisme

Maresme

Aqüeducte a canvi de papallones

L'Ajuntament de Pineda signa un acord amb uns promotors per obtenir la titularitat de la construcció romana

Es treballa per ubicar un espai lúdic dedicat a la divulgació d'aquests insectes

Pineda cerca des de fa temps projectes atractius que puguin reactivar l'activitat econòmica del municipi. Un dels que descansen des de fa mesos a la taula del govern local del PSC és la construcció d'un papallonarium en els terrenys agrícoles de Can Cua, a tocar de la riera. Els promotors són uns empresaris russos que volen dur al municipi maresmenc una activitat semblant a la que funciona a Castelló d'Empúries, molt a prop dels Aiguamolls de l'Empordà i que recrea un ambient tropical on hi conviuen desenes de papallones i algunes aus. La iniciativa, que es troba en una fase molt primerenca, sembla haver donar ja els seus primers fruits. En el ple municipal de dijous es va portar a aprovació una modificació urbanística que permeti que el negoci es posi en marxa i, alhora, un document que recull la intenció del promotor de cedir a l'Ajuntament de Pineda la titularitat de l'aqüeducte romà que s'aixeca en els terrenys privats. Això sí, aquest conveni només s'executarà si el papallonarium tira endavant.

Reaccions diverses

La proposta va tenir suports diferents en els grups de l'oposició. Mentre CiU va donar el seu vot afirmatiu entenent que es tractava d'una operació beneficiosa per a Pineda de Mar, PP i ERC es van abstenir. Els primers argumentant que no havien participat en el redactat del document i els segons van mostrar els seus dubtes tant sobre la idoneïtat de l'activitat en uns terrenys qualificats amb la màxima protecció com els problemes que pot suposar com ara la d'introduir espècies invasores a peu del Montnegre Corredor.

El regidor d'Urbanisme, Jordi Masnou (PSC), va voler esvair dubtes assegurant que el projecte s'havia explicat als portaveus dels partits i que en aquest cas s'aplicava la mateixa normativa urbanística que en qualsevol altre iniciativa.

Les restes de l'aqüeducte romà de Can Cua es conserven en força bon estat, però mai no s'han potenciat com a espai visitable, malgrat que es tracta d'una construcció qualificada de bé cultural d'interès nacional per la Generalitat. Es calcula que es va aixecar cap a finals del segle II o durant el segle III a base de pedres calcàries lligades amb morter de calç i sorra, i disposades en filades d'alçades diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.