Reus, Falset i Ulldecona rebran més de 12 milions per millorar els seus barris
La llei de barris subvencionarà prop de la meitat dels projectes, que en total costaran 20 milions
El projecte que havia presentat el consistori reusenc dins la modalitat de projectes d'intervenció integral se centrava als barris de Sol i Vista i Immaculada. Tots dos van sorgir arran un procés de reparcel·lació de terrenys rústics i l'autoconstrucció dels anys seixanta, quan no hi havia cap planificació urbanística, i tenen una important falta de connectivitat per les barreres naturals que suposen els barrancs de la Mina, l'Escorial i el Pedret. En aquest sentit, el document que s'ha redactat preveu un total de 35 actuacions, entre les quals hi ha la reforma i ordenació de carrers, la rehabilitació dels elements comuns dels habitatges, l'habilitació del centre cívic del parc dels Capellans i d'horts urbans al passeig de l'Eix, la construcció de passeres sobre els barrancs, l'eliminació de carrerons sense sortida i els programes socials de participació ciutadana i d'impuls de xarxes cíviques. Aquestes accions tenen la voluntat de «superar el risc d'exclusió» i «fomentar la integració social i urbanística dels seus habitants». La materialització del projecte es farà efectiva a partir d'un pressupost de 12,38 milions, un menys del que preveia el projecte inicial. D'aquests diners, la Generalitat farà un aportació de 6,19 milions en cinc anualitats.
La capital del Baix Camp ha aconseguit aquesta ajuda per segona vegada, després que el 2004 s'hi hagués presentat per fer actuacions al barri del Carme. L'alcalde, Lluís Miquel Pérez, es mostrava satisfet sobretot perquè «és la culminació d'un somni dels ciutadans dels barris» i remarcava el fet que Reus és el segon municipi de Catalunya amb més dotació econòmica darrere de Barcelona. El màxim responsable de l'Ajuntament de Reus destacava sobretot la qualitat del projecte redactat i remarcava les paraules del conseller del DPTOP, Joaquim Nadal: «Ens ha felicitat perquè el projecte, en el barem tècnic, ha estat el que ha obtingut més puntuació». Per això, Lluís Miquel Pérez aprofitava per felicitar l'àrea d'Urbanisme, liderada per Jordi Bergadà, per la feina feta i per haver «aprovat amb nota».
Noves línies d'ajuts
L'aportació econòmica que rebran els nuclis de Falset i Ulldecona s'emmarquen dins la nova línia d'ajuts que ha obert el DPTOP dins la llei de barris: Viles amb projectes, per a municipis amb menys de 10.000 habitants i que subvenciona fins al 75% dels projectes.
A Falset (Priorat) es preveu una inversió de 3,22 milions, dels quals el govern català en subvencionarà 2,41. Tots aquests diners es concentraran en set projectes de recuperació del nucli històric construït sobre un turó i amb el pas d'una riera que amb el temps ha format un barranc. Jesús Torralba, l'alcalde, no amagava la seva satisfacció: «El fet que l'hagin aprovat indica la feina ben feta.» El pla d'intervenció integral del nucli històric és el quart que presenta el consistori –amb les aportacions dels veïns– i representa un «ambiciós» projecte de dinamització física, social i econòmica amb l'objectiu d'«invertir la tendència de regressió urbana, social i econòmica del barri, millorar les condicions i la qualitat de vida de les persones residents i usuàries i potenciar el turisme i l'activitat econòmica com a motor de canvi». Per Torralba, aquesta és l'ocasió «per aprofitar i dignificar el conjunt del nucli històric».
Finalment, a Ulldecona (Montsià) s'invertiran 4,65 milions d'euros pel projecte Ulldecona, s. XIX, dels quals 3,48 seran finançats per la Generalitat. Per l'alcaldessa, Núria Ventura, «és un dia de cava i pastes, ja que amb aquests diners es podrà arranjar la totalitat del nucli antic». Entre les actuacions que es volen fer, es podria soterrar la línia de mitjana tensió o donar subvencions als veïns perquè arrangin les façanes, senyalitzar el municipi i museïtzar espais com els punts on hi havia les portes de la muralla.