Urbanisme

habitatge

Un equip gironí dissenya cases cilíndriques perquè siguin més eficients

Busquen la mínima despesa energètica, i es poden muntar per mòduls

Un dels prototips es pot visitar a Vilobí d'Onyar, i es posarà a prova a l'hivern

Quan els nens dibuixen una casa, invariablement té el clàssic teulat de forma triangular i una caixa quadrada a sota. Uns arquitectes de Girona, però, han ideat una casa que trenca aquests esquemes: és cilíndrica, feta amb mòduls que es poden acoblar de diferents maneres i, a més, és de baix consum energètic. L'equip final artífex del nou prototip està format per LPR Arquitectes, Construccions Busquets Sitjà, Prefabricats Planas i Fusteria Danés. “DO cent per cent gironina”, diu un dels arquitectes, Jordi Rodríguez-Roda. Segons expliquen els seus creadors, la casa és força més barata que la construcció tradicional.

Quan expliquen com funciona, i vista des de l'exterior, et ve el cap que és una mena de construcció del joc infantil Lego aplicada a l'habitatge. La simplicitat de les peces estructurals fa que sigui ràpida de muntar. De fet, els responsables asseguren que des que es compra fins que es donen les claus passen com a màxim tres mesos. I una caseta d'aquestes, de quatre habitacions, costa 150.000 euros, més IVA i el permís d'obra. I evidentment, s'hi ha d'afegir el cost del terreny. Si es vol d'una sola habitació, el cost és de 95.000 euros. Els arquitectes expliquen que van començar a treballar en un nou tipus de casa arran de la crisi en el sector de la construcció que els va deixar sense feina. Per trobar aquest nou tipus d'habitatge van estar quatre mesos treballant d'aquesta manera: “Com si tot just acabéssim la carrera, pensant-ho tot de cap i de nou, i sortint dels esquemes que donem per fets.” I per aconseguir el prototip (inspirat en els mòduls que s'utilitzen per al túnel de l'AVE) han passat dos anys. “La gent té la sensació que quan es fa o es compra una casa tot és car i de garantia dubtosa. Nosaltres això ho traduíem com ineficiència, i ho havíem de corregir”, explica Rodríguez-Roda. Per il·lustrar aquesta idea, explica que la gent, quan ens comprem un electrodomèstic, tenim molta informació tècnica però, quan comprem un habitatge no en sabem gairebé res, del que hi ha a la seva estructura, als seus fonaments, i del material que s'ha utilitzat. Ells aposten per informar de tot al comprador, de manera que sabrà, quan compri la casa, “els diners que costarà mantenir-la .” Ara comença una segona fase de prova, en què necessiten que algú hi vagi a viure quatre mesos durant l'hivern.

LA XIFRA

95.000
euros
és el cost mínim d'un habitatge de quatre mòduls i una habitació (sense l'IVA ni el terreny).

Un edifici com un termos

Un dels aspectes més complicats era la coberta, l'estructura, que pretenien simplificar. “Després de treballar moltes coses vam arribar a la conclusió que la forma que donava millor resposta era el tub, “que té el màxim volum d'aire en la mínima pell possible, és el més semblant a un termos”, explica l'arquitecte. Això no vol dir, però, que no tingui obertures: el tub pot tenir les obertures que es vulguin fins i tot al sostre. I combinant els mòduls tubulars es pot fer un pati interior. Pels mobles no cal patir, tampoc. És complicat fer armaris en una paret inclinada, però Fusteria Danés ja ha creat un sistema “tipus Ikea” per adaptar-s'hi. I per als que tenen dubtes, la casa té fonaments, per on passa, a més, tot el cablejat i sistema elèctric. A l'interior, l'altura és de 3,10 m.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.