maresme
Denuncien a Antifrau presumptes irregularitats en la construcció de la piscina de Pineda
Un informe encarregat per l'Ajuntament detecta 242.000 euros en obres que no s'han executat mai
L'anunci coincideix en el temps amb la presentació del concurs de creditors per part de la concessionària
Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) encarregat per l'Ajuntament de Pineda ha detectat el pagament de 242.000 obres certificades durant la construcció de la piscina municipal de Can Xaubet que mai no es van executar. Les conclusions del document han estat prou significatives perquè el govern del PSC n'hagi fet coneixedora a l'Oficina Antifrau perquè obri una investigació. Segons confirmen fonts municipals, l'estudi es va demanar a finals de l'any passat després que es detectessin problemes en la qualitat del servei que oferia l'empresa concessionària Gestió Esportiva Pineda SL, del grup SEAE. Aquesta firma va assumir la construcció de l'equipament –que va subrogar a una segona empresa– i la posterior gestió de les instal·lacions per trenta anys. En concret, segons les mateixes fonts, els tècnics de la UPC van descobrir un seguit d'irregularitats en les partides d'obra constaven com a fets uns treballs que en realitat no s'havien executat mai.
Una obra del 2007
La piscina de Can Xaubet es va inaugurar a principis del 2007, després d'haver acumulat un retard de dos anys segons les previsions inicials i que la primera adjudicatària, Imasatec, deixés les obres a mig fer. Un nou concurs públic va atorgar l'acabament de la construcció i la gestió del complex a Gestió Esportiva SL. Finalment, el febrer del 2007 es va obrir al públic el servei, abans de la recepció completa de les obres per part del consistori. Des de l'Ajuntament de Pineda expliquen que Gestió Esportiva SL va assumir la finalització de les obres i la direcció d'aquestes que hauria traslladat a una segona firma perquè enllestís la construcció.
Equilibri econòmic
A finals de l'any passat, l'empresa va reclamar a l'Ajuntament que es modifiqués el contracte de gestió argumentant que hi patia un desequilibri financer per la gran davallada d'usuaris com a conseqüència de la crisi. Des del consistori es va rebutjat la reclamació i, alhora, es va reclamar a l'empresa que complís amb les condicions del contracte atès que s'havien detectat, entre d'altres, falta de manteniment i deficiències generals en l'edifici. La resposta de Gestió Esportiva SL va ser interposar un contenciós contra l'Ajuntament i anunciar, poques setmanes després, un concurs de creditors.
El govern de Pineda assegura que el servei de la piscina està garantit i ara estudia quina és la millor manera per tirar-lo endavant tot i que puntualitza que l'empresa actual no pot marxar abans no s'hagi trobat una nova gestió. Assumir directament la gestió de l'equipament esportiu juntament amb el personal que hi treballa és l'opció menys viable atesa la prohibició per llei des de l'Estat que les administracions locals puguin contractar més gent.