Urbanisme

Sis famílies de Capmany no poden reconstruir la casa

Han demanat ajuda al Síndic de Greuges perquè la normativa urbanística no els permet refer els edificis fora d'ordenació

L'Ajuntament diu que no els pot donar llicència perquè incompliria la llei

Sis famílies de Capmany no han pogut reconstruir casa seva, quan ha passat un any des que van perdre les seves propietats en l'incendi de l'Alt Empordà, que va cremar 10.000 hectàrees. El municipi de Capmany en va ser el més afectat, amb un 99% del terme municipal calcinat, i hi va haver diverses afectacions en propietats privades. Ara, aquestes famílies s'han trobat que no poden reedificar. L'Ajuntament els ha denegat la llicència d'obres perquè casa seva està situada en sòl rústic i, segons Urbanisme de la Generalitat, “com que es tracta de situacions d'origen irregulars, no poden ser objecte de reconstrucció”.

Els afectats, però, volen lluitar per recuperar casa seva i és per això que han creat una associació de consumidors, i fins i tot han acudit al Síndic de Greuges de Catalunya. Defensen que les construccions cremades constaven com a habitatge habitual, que es van construir “amb l'empara” de la normativa urbanística del municipi –del 1989– i que totes les cases estan registrades al cadastre i al Catàleg de Masies del 2007. També asseguren que hi estaven empadronats i que han pagat els impostos –IBI i escombraries.

Pep de la Rubia és un dels afectats i forma part de l'associació. Des de fa un any, viu amb part de la família en dues caravanes que ha instal·lat a la seva finca, davant la casa que va quedar destruïda pel foc. Assegura que no entén per què ha rebut 8.000 euros d'ajuda de l'Estat per reedificar la casa i comprar mobles, i ara no té permís per fer les obres. La finca, Villa Mònera, té 16.000 metres quadrats de terreny i en la documentació que mostra, també hi consta una construcció de 38 m². “El primer edifici de la finca va ser una casa per guardar les eines construïda el 1989”, recorda. De la Rubia explica que l'any 2004 la va convertir en una casa per viure-hi i que ho va fer tot legalment, assegura. Agraeix l'ajuda solidària que ha rebut, però reclama una solució per poder “viure amb tranquil·litat” al lloc on va decidir instal·lar-se fa vint anys.

L'alcalde del municipi, Jesús Figa, ha explicat que l'Ajuntament no pot donar permís per reconstruir aquestes sis cases. “Si donem llicència vulnerem la llei. Difícilment hi podem fer res, tot i que la voluntat de l'Ajuntament hi seria.” L'alcalde hi afegeix: “Entraríem en una il·legalitat. Algun organisme superior m'ha de donar el permís. Que facin una excepció, però mentrestant els nostres assessors jurídics ens diuen que no es pot fer.” Admet que el tema està “fotut” per als veïns. Pel que fa a la documentació que els afectats asseguren que tenen, l'alcalde de Capmany es defensa dient que l'Instituto Nacional de Estadística obliga l'Ajuntament a empadronar tothom “encara que visqui sota un pont” i, segons ell, “això no els dóna dret a un habitatge”.

Jesús Figa, però, també ha admès errors: “No són cases. Són barraques d'eines. Potser vam fer el favor de deixar ampliar una mica i de fer veure que no ho vèiem. Però quan ajudes tot és maco, i quan no pots, passa tot això. Els hem ajudat molt. No puc fer-hi res més.”

Urbanisme de Girona assegura que no es poden reconstruir perquè es van fer de manera irregular i “es tracta d'uns habitatges que en el seu moment es van edificar en règim de sòl no urbanitzable i que es van emplaçar sense l'autorització de l'administració.”

LES FRASES

Nosaltres deixaríem fer-ho però és il·legal. Un organisme superior ens ha de donar permís
Jesús Figa
alcalde de capmany

LA XIFRA

99
per cent del terme municipal
de Capmany és el que es va cremar en els incendis de l'Alt Empordà de fa un any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.