Urbanisme

JOSEP MARIA FORTIÀ

DOCTOR ARQUITECTE I REDACTOR DELS PLANS

“Vam visitar el 85% de les finques de Peratallada”

Moltes llars mantenen l'ús després de generacions i canvis interiors

Les finques no visitades hauran de fer l'estudi en el futur

Quins aspectes destacaria del conjunt de Peratallada?
En un primer moment, semblava que ens trobaríem molts edificis A, de protecció màxima, però un cop dins vam observar que hi havia hagut moltes intervencions posteriors, i que no hauria tingut sentit.
Va ser una decepció?
D'una banda, va ser una llàstima, però crec que en el fons és bo, perquè evidencia que moltes cases han mantingut l'ús d'habitatge durant segles fins a l'actualitat. Hi ha cases abandonades des de fa dècades i segones residències, però són poques. En molts casos, el fil generacional no s'ha acabat de trencar.
Quins elements patrimonials criden l'atenció?
Ens hem fixat en les tipologies de cases, façanes, portes, finestres. O en els tipus de cornises de quatre o cinc capes, que combinen rajoles i teules i que molts paletes de la zona encara saben fer.
Quines prescripcions fa el pla?
Defineix les dimensions, ubicacions i proporcions de les obertures per a noves obres, la carta de colors per a paraments i fusteria, o fins i tot el tipus de vegetació i arbrat autòcton més adient per plantar o enjardinar. També hi ha les zones d'expectativa arqueològica on poden aparèixer restes de l'antiga muralla, amb cases edificades a sobre en els segles XVIII i XIX. O, per exemple, s'estableix una superfície mínima de 85 metres quadrats per als habitatges que puguin sorgir de subdividir cases senceres, quan un propietari ho vulgui fer.
Hauria estat possible visitar tots els immobles?
Vam ser agosarats per visitar el 85% de les finques. De la resta, no en sabem el grau exacte de protecció, però quan vulguin fer obres s'hauran de pagar un estudi arquitectònic específic i ara els hauria sortit de franc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.