Aprofiten la redacció del pla general per buscar una sortida al Sun Village

L'alcalde de Palau-saverdera diu que és un dels tràmits per evitar que els veïns es quedin al carrer

El municipi de Palau-saverdera té unes normes subsidiàries que regulen l'urbanisme, però Narcís Deusedas (CiU) explica que com que són antigues, per llei l'Ajuntament ha d'elaborar un nou pla urbanístic, del qual ahir el ple va aprovar per unanimitat l'encàrrec del projecte. «Ens hem d'adaptar a les noves normes que han anat sortint», va dir. Tot i això, l'alcalde admet que ho aprofitarà per «arreglar» el problema del Sun Village. «Un pla urbanístic és l'harakiri per a un alcalde, però ho fem per responsabilitat i sentit de poble, per solucionar alguns temes complicats», va dir. En concret, el que vol fer l'alcalde de Palau-saverdera és convertir els usos de la zona on hi ha els polèmics pisos en ús residencial, mentre que fins ara estan situats en zona d'ús hoteler i comercial. Així ho defensa la sentència del TSJC, que ha ordenat que els 38 apartaments es tirin a terra. La redacció del text costarà gairebé 100.000 euros.

Deusedas diu que el pla general servirà per delimitar exactament els usos que té la zona, ja que defensa que on es va construir el Sun Village ja està definit com a «ús residencial, hoteler i comercial». L'alcalde admet que la situació és «difícil», però encara té esperança de trobar una sortida «si hi ha voluntat de tothom per trobar solucions». Per part seva, el portaveu d'Unitat per Palau, a l'oposició, Miquel Alsina, va expressar que confia «que formi part d'una solució per al Sun Village» i va oferir el diàleg que «demana l'alcalde» per treballar conjuntament, apel·lant a una pancarta que s'ha penjat a l'ajuntament que diu: «Diàleg i comprensió per trobar una solució.»

Mentrestant, l'Ajuntament manté in extremis negociacions amb totes les parts implicades, tenint en compte que el tribunal ja ha donat un termini màxim a l'Ajuntament per complir la sentència, un termini que es compleix al mes d'octubre. «Hem encarregat la redacció del projecte d'enderroc, però els veïns no ens han deixat entrar a l'edifici i no podem fer res, ara», va dir.

Plataforma ciutadana

Sobre aquest mateix conflicte, el ple de l'Ajuntament també va aprovar ahir la proposta de donar suport a una nova plataforma ciutadana sorgida a Palau-saverdera, «units per fer front a la problemàtica del Sun Village amb l'objectiu de trobar solucions». En concret, són cinc veïns que demanen poder utilitzar espais públics per recollir signatures i penjar pancartes, segons va explicar l'alcalde. Per part seva, el portaveu d'Unitat per Palau considera que aquesta plataforma l'han creat persones properes a l'equip de govern i que no són els únics veïns que es preocupen pel Sun Village, perquè ja «hi va haver persones que es van dirigir a l'alcalde en aquest sentit el 2001».

El polèmic camp de «pitch-and-putt»

El ple de l'Ajuntament de Palau-saverdera també va ratificar ahir al vespre l'aprovació provisional del text refós del pla especial del pitch-and-putt. En concret, segons va explicar l'alcalde, Narcís Deusedas, el que es feia ahir era donar el vistiplau a un projecte proposat l'any 2005 i que estava pendent mentre s'esperaven els informes favorables dels diferents departaments. «Només s'hi construirà una seu i prou; per tant, no trencarà cap visual ni tindrà cap afectació ambiental», va dir. No pensa el mateix el portaveu d'Unitat per Palau, Miquel Alsina, que defensa que la zona on es vol construir –a prop de la urbanització d'Urpasa– està considerada d'alt valor agrícola en el pla director de l'Empordà, i per tant no s'hi podria construir aquest camp de pitch-and-putt. A més, Alsina va defensar que alguns informes de la Generalitat eren del 2005 i que s'havien de renovar.

Millores a Montlloret

j.c

Endesa ha acabat els treballs per reforçar i renovar tecnològicament part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió de Lloret amb l'objectiu de millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament dels clients d'aquesta població. L'actuació, que ha tingut un pressupost superior als 22.000 euros, aportats per la companyia, ha tingut lloc a la urbanització Montlloret i ha consistit a substituir una antiga estructura de fusta que subjectava un centre de transformació aeri per una nova torre metàl·lica. Així mateix, l'operació també ha permès eliminar un altre pal de llum on hi havia instal·lat un seccionador, que s'ha desplaçat. A més, el nou disseny del centre de transformació d'intempèrie és més robust i presenta més resistència a les inclemències del temps.

A Castelló i Roses, pendents

m.v

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha de portar a terme el mes que ve l'aprovació del pla urbanístic, que està pendent des del mandat anterior. Segons el regidor d'Urbanisme, Pere Iglésias, no s'ha fet cap actuació durant el mes d'agost perquè és un mes gairebé inhàbil. El de Castelló és un pla general molt polèmic que va provocar una forta oposició ciutadana en l'etapa anterior, sota el mandat de Xavier Sanllehí, i que després de les eleccions del maig del 2007 va unir formacions polítiques que estaven en desacord amb aquell pla. ERC, ICV, PP i una regidora no adscrita formen ara equip de govern i estan elaborant la seva nova proposta. El tema més controvertit, que enfronta l'Ajuntament (el d'ara i el d'abans) amb el Departament de Medi Ambient, és la possible eliminació de la carretera vella d'Empuriabrava.

També s'està tramitant en aquest mandat el pla urbanístic de Roses. El nou equip de govern, encapçalat per Magda Casamitjana, ha introduït canvis en el pla elaborat pel govern anterior, de Carles Pàramo, que considera que de fet és un nou planejament. Entre els punts més polèmics hi ha la instal·lació d'una zona d'oci al pulmó verd, que finalment es va eliminar amb un acord amb ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.