L'Espluga inicia les obres al passeig Cañellas, amb què completarà la remodelació del seu eix principal

Coincidiran amb les del carrer Lluís Carulla i comportaran canvis en l'aparcament

Amb les obres del passeig, que van començar ahir amb la signatura de l'acta de replanteig, es vol transformar aquesta via «de l'aparcament que és ara en un espai per als veïns», explica l'alcalde, David Rovira, que aclareix que els treballs no afectaran la circulació, o només ho faran puntualment. En el projecte, que suposarà la retirada de la pavimentació i de tot el mobiliari urbà actuals en una superfície de 1.670 m² –també es tallaran les dotze moreres–, es mantindran els dos nivells del passeig –amb un desnivell de 60 centímetres–, si bé la part de dalt s'eixamplarà uns metres –perquè s'assembli a la fesomia que tenia fins a mitjan segle XX– i es pavimentarà amb llambordins –serà només per a vianants.

Se separarà de la banda de baix amb una barana de ferro forjat dels artesans locals del Biel, inquilins del passeig, que rememorarà els oficis antics que s'havien aplegat al seu entorn. També s'hi posaran deu bancs nous, dos petits aparcaments de bicicletes i es plantaran una dotzena d'arbres i arbustos. A baix, a més, una nova font ornamental programable, amb un dipòsit de 2.000 litres, decorarà el centre del passeig. El projecte també suposarà la renovació total o parcial dels serveis subterranis (aigua, llum i clavegueram) i l'enllumenat des del pont de la Palanca fins a la travessera de Poblet.

La primera zona blava

La remodelació comportarà també l'eliminació d'una quinzena de les 37 places actuals d'estacionament, ja que se suprimiran les que estan en renglera i en quedaran 22 en bateria. L'amplada de la calçada quedarà en 11 metres a la zona central i 15,8 als laterals per facilitar l'accés als carrers Sant Vicenç de Paül i Mestre Roig.

El projecte ja incorpora la instal·lació de dos parquímetres per a la creació d'una zona blava, la primera del poble i, de fet, de tota la Conca, que a partir del febrer funcionarà tant al passeig com a la travessera de Poblet i al tram inicial del carrer Lluís Carulla. «Potser els que tenen sempre el cotxe allí s'enfadaran, però la gent avui vol trobar pàrquing a prop del centre, i el primer tram horari serà tan barat que fins i tot les botigues podran regalar la primera mitja hora», va aclarir l'alcalde, que també explica que, mentre durin les obres, de dies s'habilitarà com a aparcament l'espai central de la plaça de l'Església.

Les obres tenen un termini d'execució de cinc mesos, fins a final de gener, i un pressupost total de 530.861 euros, que es finançarà sobretot entre subvencions de la Generalitat i la Diputació, a més de 30.000 euros de contribucions especials.

Crítiques dels botiguers als treballs

Les obres al passeig coincidiran amb les del tram final del carrer Lluís Carulla, finançades pel fons estatal d'inversió local, que van començar al juny i s'han d'acabar «a principi de novembre, si bé tindran de coll fins al desembre», aclareix Rovira. «Volíem fer una obra després de l'altra, però després vam pensar que ja que hi som no ve d'un pam, tot i que som conscients que causarà inconvenients», explicava.

Els treballs han fet que el carrer es tallés del tot al trànsit ara fa un mes, just després de la festa major, fet que ha generat les queixes dels botiguers de la zona, que han vist baixar molt el seu volum de negoci. «És cert que hi ha hagut queixes, perquè les botigues no facturen el que haurien de facturar, però es fa el possible per minimitzar-ho, ja que el normal hauria estat tallar tot el carrer i deixar passar només els veïns, i ara poden fer-ho tots els vianants», defensa l'alcalde. La remodelació també comportarà la pèrdua d'algunes places d'aparcament aquí, ja que «l'eix principal ha de fer goig i ser sobretot per als vianants», si bé Rovira opina que «serà menys traumàtic, perquè a pocs metres tots els carrers laterals tenen pàrquing».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.