Urbanisme

L'entorn de Girona podrà rebre noves grans superfícies comercials

La capital, Salt, Fornells, Sarrià i Vilablareix tanquen un acord per crear l'àrea metropolitana estratègica del Gironès

El conveni se signarà divendres

Els municipis de l'entorn de Girona (en concret, Fornells de la Selva, Vilablareix, Salt i Sarrià de Ter) veuen com se'ls obre una porta que fins ara tenien ben tancada: la possibilitat de poder rebre en un futur grans superfícies comercials en els seus territoris. La capital i els altres quatre municipis han arribat a un acord per crear l'àrea metropolitana estratègica del Gironès. Comportarà, per una banda, l'atorgament dels cinc territoris com a trama urbana consolidada (TUC) i conurbada amb l'Ajuntament de Girona.

Aquesta figura permetrà el desenvolupament comercial dels municipis de l'entorn de Girona, en els quals s'hi podran instal·lar superfícies de fins a 2.500 metres quadrats.

Es contempla també la possibilitat que puguin tenir superfícies més grans. La implantació d'aquestes, però, requerirà, en primer lloc, un estudi de viabilitat econòmica i d'una memòria socioeconòmica. En segon lloc, el consens dels municipis integrants d'aquesta àrea, que aprovaran la seva implantació sempre que ho subscriguin amb vot favorable de tres quartes parts. Els cinc municipis es marquen un període de sis mesos per crear l'àrea metropolitana estratègica del Gironès, conformada per la primera anella de municipis que integren el pla director urbanístic. Es tractarà de l'ens que regularà l'establiment de grans superfícies territorials comercials dins l'àmbit del que han definit com l'àrea metropolitana.

Un acord d'última hora

El conveni arriba després de mesos d'estira-i-arronses entre la capital, Girona, i els altres municipis per a la creació de la TUC. Durant setmanes, els cinc municipis del Gironès han mantingut reunions per arribar a un acord, després que l'estiu passat el ple de Girona mostrés la seva disconformitat a la creació de la TUC, tal com li havien demanat els municipis veïns.

Un dels principals motius per no acceptar la TUC era el temor de l'Ajuntament de Girona que l'entorn de la capital s'omplís de grans superfícies que posessin en risc els comerços de la ciutat. Aquest temor va ser rebutjat des d'alguns municipis, ja que la instal·lació d'aquests equipaments, cas d'haver-hi l'interès dels privats, passarà pel vistiplau de Comerç per mantenir l'equilibri comercial a tot el sector.

El fet que l'acord limiti la llibertat dels municipis per acollir a grans superfícies a una majoria de tres quarts dins l'ens regulador que es crearà, ha permès esvair els temors de Girona i, alhora, obrir la possibilitat al territori a créixer comercialment. L'acord arriba just després de quinze dies de la data límit per assolir-lo, ja que la Generalitat els donava temps fins al dia 31 de desembre.

LA XIFRA

6
mesos
fa que Salt, Sarrià i Vilablareix van demanar a Girona la creació de la trama consolidada, i se'ls va negar.

LA DATA

31.12.2014
Era la data límit
que el govern de la Generalitat va donar als municipis per arribar a l'acord de demanar la TUC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]