Llum verd als POUM de Susqueda i Brunyola
La comissió d'Urbanisme de Girona ha aprovat en la reunió de juliol els dos plans
Tot el terme de Susqueda es classifica com a no urbanitzable i a Brunyola s'hi preveu un petit creixement residencial
L'aprovació dels plans d'ordenació urbanística municipal de dos petits municipis de la Selva, Susqueda i Brunyola, van ser els principals temes que van rebre dimecres de la setmana passada, el vistiplau de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona. En la reunió de juliol, per la qual no es va convocar a la premsa, la comissió va aprovar definitivament el POUM de Susqueda –tot i que la seva efectivitat depèn que l'Ajuntament faci un nou document completant algunes observacions i esmenes– i va donar el llum verd definitiu al POUM de Brunyola, després de rebre un seguit d'observacions que havia demanat.
Susqueda
El POUM de Susqueda proposa classificar tot el terme municipal com a sòl no urbanitzable i els equipaments administratius (Ajuntament), culturals, socials i religiosos s'ubiquen en edificacions implantades en aquest règim de sòl. El cap del servei territorial d'Urbanisme a Girona, Jordi Domènech, recorda que Susqueda “té la singularitat de no contenir cap assentament amb estructura” des que el 1967 les aigües del pantà van fer desaparèixer el poble. Els assentaments residencials del municipi es reparteixen en tres veïnats: Sant Martí Sacalm, El Far i El Coll, a més de diverses masies disseminades. A més, gran part del territori, destaca Domènech, es caracteritza per la presència d'espais naturals protegits (PEIN de les Guilleries, PEIN del Collsacabra, l'espai del pantà). És per això que s'aposta en el POUM per classificar tot el sòl com a no urbanitzable i fer una regulació exhaustiva dels usos, instal·lacions i activitats compatibles amb aquest tipus de sòl.
Brunyola
Segons explica Domènech, el POUM de Brunyola “per tal d'assegurar un creixement sostenible” el que fa bàsicament és reajustar “petits creixements residencials” als nuclis actuals de Sant Martí Sapresa i Brunyola, “reconfigurant àmbits ja previstos” en l'anterior plantejament general i no desenvolupats fins ara. Concretament, el POUM preveu la possibilitat d'implantació d'uns 45 habitatges nous en sòl urbà (41 a Sant Martí Sapresa i 4 a Brunyola).
En l'àmbit de l'activitat econòmica, a més d'“una millora d'una activitat de restauració” que hi ha a Sant Martí Sapresa, en el POUM es reconeix com a urbà el sector industrial existent de ca n'Illus, a tocar de la C-63, i es preveu una possible ampliació en el futur per implantar petites indústries (prioritàriament relacionades amb la producció agrícola de l'avellana i derivats) a l'altre costat de la carretera, al voltant de l'actual benzinera. Aquest creixement “resta condicionat al fet que s'acrediti de forma fefaent una necessitat real d'implantació de nova activitat econòmica”, destaca Domènech.
LA XIFRA
Modificacions a Sant Feliu, Vilamalla i Ripoll
La comissió d'Urbanisme de Girona també va aprovar diverses modificacions puntuals. Destaca la que es va fer al pla d'ordenació urbanística municipal de Sant Feliu de Guíxols amb l'objectiu d'adequar el marc normatiu per a la regulació de l'admissibilitat de l'ús d'aparcament, concretar les altures de les edificacions en funció del nombre de plantes admissibles, i precisar la categoria hotelera en les zones on s'admet aquest ús. També es va aprovar definitivament la modificació del POUM de Vilamalla per tal de flexibilitzar la implantació d'instal·lacions de telecomunicacions del municipi, actualment limitada únicament en terrenys qualificats de sistema de serveis tècnics al polígon Empordà Internacional.
Una altra modificació puntual que es va aprovar va ser la del POUM de Ripoll, que té com a finalitat ajornar la seva adaptació a les directrius del pla director urbanístic de les colònies del Ter i del Freser per tal de facilitar de manera transitòria la implantació d'activitats econòmiques que potenciïn l'àmbit de la colònia Santa Maria i n'assegurin el seu desenvolupament futur.