Urbanisme

El govern de Pals manté el polèmic creixement al POUM

L'oposició i desenes de veïns qüestionen al ple els 2.479 habitatges nous previstos, majoritàriament, a Rodors

L'executiu sosté que desprogramar el sòl urbanitzable des del 1986 costaria 150 milions

El creixement del nombre d'habitatges previst pel pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) que tramita l'Ajuntament de Pals continua generant discòrdia entre molts veïns del poble i els grups a l'oposició (Compromís amb Pals i el PSC), que ahir al vespre van tornar a posar la qüestió sobre la taula en un ple extraordinari. El govern de Junts per Pals (ERC) i CiU va reiterar les seves excuses pels retrets dels altres dos grups, en un debat amb poques novetats: només algunes xifres facilitades per la regidora d'Urbanisme, Maite Servià, que va argumentar que desprogramar els sectors qualificats com a urbanitzables l'any 1986 podria desencadenar una onada de demandes dels propietaris perjudicats per un import total de 150 milions.

El portaveu de Compromís, Joan Trias, va criticar que el futur planejament, aprovat inicialment al gener, “ha de respondre a les necessitats de la gent del poble i no als grups amb interessos especulatius”. I va tornar a palesar la seva oposició, també expressada per moltes de les 312 al·legacions presentades, als 2.479 habitatges nous previstos pel document, en majorirtàriament al paratge de Rodors, a prop de la platja. Servià li va replicar que el pla vigent ja en preveia 2.395, de manera que va reduir a 84 la xifra de noves residències. “El pla del 86 és vàlid, i no es pot esborrar per començar a escriure sobre un full en blanc”, va argumentar. Però la tesi no va convèncer bona part del públic, que no cabia a la sala i en algun instant va interrompre el debat. L'alcaldessa, Sílvia Monar, va amenaçar de desallotjar-los de la sala. Però al final el malestar es va contenir.

La portaveu del PSC, Marisol Perea, va recordar que a l'any 2004 els promotors d'un hotel a Rocablanca van amenaçar l'aleshores alcalde, Josep Comas, amb una demanda superior als 4 milions d'euros si no prosperava. I Trias va desafiar el govern i va admetre que “el pla no té defensa pública” i es tramita per evitar mals majors. Servià va defensar que el fan per posar fi al “desgavell” actual i hi va afegir que només dos dels 34 informes que ja s'han pronunciat sobre el nou POUM hi són desfavorables. Monar va tancar el debat acusant Trias d'haver volgut convertir l'afer en un “espectacle mediàtic”, i li va recordar que va dur 4 anys l'àrea d'Urbanisme. L'edil de l'oposició va dir que durant el període l'exalcalde Joan Silvestre l'havia desautoritzat.

Silenci per Radio Liberty

Tant Compromís com el PSC s'han mostrat crítics amb l'anunci recent que la Fundació Mar gestionarà durant 50 anys els antics terrenys de Radio Liberty, però ni Monar ni Servià no s'hi van pronunciar, ja que entenen que la concessió no és potestat municipal.

LES XIFRES

150
milions d'euros són els que l'edil d'Urbanisme diu que es reclamarien per desprogramar sòl urbanitzable.
2
informes
dels 34 que ja s'han pronunciat del POUM són desfavorables. Encara estan pendents de rebre'n 20.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia