Un futur per a l'Odèon
L'estructura de l'antic teatre s'ha consolidat perquè s'hi pugui accedir
L'Ajuntament es compromet amb la rehabilitació per recuperar un espai cultural al centre
L'estructura de l'antic Teatre Odèon de Canet resisteix malgrat la llarga trajectòria d'entrebancs que suma l'antic teatre des que el 2002 el va adquirir l'Ajuntament amb l'objectiu de recuperar un espai cultural al bell mig de la població. Les parets i els arcs que encara queden dempeus i que tan sols insinuen el que va ser un sòlid edifici projectat als anys vint del segle passat han estat netejats, reparats i consolidats perquè la gent hi pugui accedir sense problemes, atès que l'Odèon s'aixeca en un dels extrems de la plaça Colomer que actualment també està tancat al públic.
Després d'un llarg procés judicial obert arran de la mort d'un treballador en les obres de reconstrucció del teatre el 2007, el nou consistori que governen ERC i CiU ha decidit posar fil a l'agulla per recuperar durant aquest mandat, “d'una vegada per totes”, aquest patrimoni mantenint-ne l'esperit amb què va ser fet i, alhora, adequant-lo a les necessitats actuals. El tinent d'alcalde de Territori i responsable d'Urbanisme, Lluís Llovet (ERC), explica que ja en l'anterior mandat capitanejat per l'exalcalde Jesús Marín (CiU) es va arrencar el compromís de la Generalitat d'una partida de 100.000 euros per destinar tant a l'adequació de l'estructura de l'Odèon com a l'adequació de la plaça. “Les obres van començar abans de rebre els diners, avançats pel consistori, però ja hem rebut el document escrit que la subvenció arribarà”, puntualitza. Aquesta primera intervenció urbanística es complementa amb un seguit de plafons informatius instal·lats sota les arcades que permetran al visitant conèixer de primera mà la història de l'Odèon “i fer-se una idea del perquè és tan important per a Canet”. Les obres ja estan pràcticament enllestides i està previst que se'n faci una inauguració oficial, probablement al mes de setembre.
Primer pas
Lluís Llovet manté, però, que aquest “només és el primer pas” perquè l'edifici torni a tenir utilitat. “Ens comprometem en ferm a reconstruir l'equipament”, afirma. En aquest sentit, Llovet parla de la necessitat de dissenyar un projecte pont que permeti saber fins a quin punt el projecte inicial de reconstrucció que es va fer el 2007, abans de l'accident que va aturar les obres, encara és vàlid, alhora que s'ha d'adequar el pressupost a la situació actual. “Començarem a incloure partides per a l'Odèon en els propers pressupostos”, anuncia el regidor.
El projecte inicial plantejava un edifici de planta baixa i pis. A la planta baixa hi anava un bar ateneu, un seguit de locals i una sala d'actes polivalent amb capacitat per a una setantena de persones que disposava d'un accés independent de l'edifici. A la primera planta hi havia el teatre, amb prop de 300 seients, els vestidors i diferents sales de serveis. “El cost global pujava a 3,7 milions i sense el suport econòmic d'altres administracions Canet no ho podrà assumir”, comenta Llovet, que confia que aquest mandat serà el definitiu per dotar el municipi d'un espai cultural “al centre del poble que el revitalitzi”.
La recuperació de l'antic edifici ha estat el motor de l'Associació Cultural Plataforma Odèon (ACPO), que ha encapçalat la lluita ciutadana en defensa de l'emblemàtic espai. El seu president, Antoni Pérez, es mostra esperançat que la situació finalment es resolgui. “Veiem un canvi d'actitud amb el nou govern, més determinació i compromís”, assegura, i hi afegeix: “Ara només s'ha fet una acció d'higiene amb l'estructura, però cal continuar amb el projecte.” Per Pérez no hi ha dubte que “Canet necessita un espai cultural al bell mig del poble” i considera que la situació econòmica “més sanejada” del consistori permet afrontar el repte. “Hem recuperat la il·lusió i no la volem perdre”, insisteix.
LES FRASES
LA XIFRA
Cooperativa, cinema, teatre, botiga, església...
La Companyia de Canet consta com la cooperativa més antiga de l'Estat. Va ser creada el 1865. De les divergències en el si de l'entitat van sorgir les cooperatives La Constancia i La Canetenca. Aquesta última, l'any 1919, compra un solar darrere de l'església i encarrega a l'arquitecte Rafael Masó que hi aixequi un nou edifici i, després de certes complicacions, s'aconsegueix inaugurar-lo el juny del 1923. L'espai començaria a funcionar anys després com a biblioteca i cinema, i també s'hi faria teatre. Amb motiu de les obres de reconstrucció de l'església després de la Guerra Civil, l'edifici també serviria com a temple religiós. Els anys setanta serien escenari d'una intensa activitat cultural promoguda pel grup El Canyer, vinculat a la mateixa cooperativa, que va propiciar l'arribada, el 1976, del grup Comediants, que acabaria esdevenint una de les icones de Canet i convertiria el municipi en un dels centres culturals més potents de Catalunya. L'edifici serà la seva seu fins al 1988 i veurà com s'hi creen alguns dels seus muntatges més coneguts abans no decideixin traslladar-se a La Vinya, on encara hi són. L'activitat cultural es mantindrà a l'Odèon fins al 1992 i el 1993 es dissol la cooperativa cultural amb el mateix nom. A l'immoble continuaria funcionant un supermercat.
L'any 2000 neix l'Associació Cultural Plataforma Odèon (ACPO), que reivindica una nova oportunitat per a l'espai i pressiona perquè l'Ajuntament se'n faci càrrec. El consistori compra l'edifici el 2002 al grup Eroski i, després de molts entrebancs, el 2007 s'inicien finalment les obres de rehabilitació. Un desafortunat accident laboral que va provocar la mort d'un operari va aturar en sec la reforma per un litigi judicial que penalment es va resoldre el 2012.