Urbanisme

Alella ja no haurà de comprar els jardins dels Escolapis

La firma Alebian XXI aconsegueix l'espai verd com a primer pas per convertir la finca en un hotel de luxe, tot i que encara està negociant per adquirir els edificis

Ja s'hi estan duent a terme tasques de neteja i endreça

La parcel·la inclou els jardins, el llac i la zona agrícola de la finca

Primer pas per reconvertir la finca de la Torre del Governador d'Alella, també coneguda com els Escolapis, en un hotel de luxe. I és que fa només uns mesos que la firma de capital rus interessada a materialitzar aquesta operació immobiliària, Alebian XXI, va adquirir els jardins de la finca per un import aproximat d'1,2 milions d'euros. De fet, i sense anar més lluny, segons va informar l'Ajuntament d'Alella, des del mes de juliol ja s'estarien duent a terme les tasques de neteja i endreça d'aquests jardins de la finca. Aquest fet ha provocat que l'Ajuntament hagi pogut anunciar, finalment, la renúncia a comprar aquesta zona verda. I és que, a principis de març, va signar un acord amb l'aleshores entitat propietària, la immobiliària Torrebarnades, per poder exercir el dret de retracte sobre una de les dues parcel·les en què està dividida la finca i que incloïa els jardins, el llac i la zona agrícola. El consistori podia exercir aquest dret de compra durant un any si no s'arribava a cap acord amb l'inversor privat interessat. La intenció de l'Ajuntament era mirar d'actuar-hi com a mesura per desencallar l'estat d'abandó que durant anys ha patit la finca. De fet, en el passat ple de febrer, l'Ajuntament d'Alella va aprovar una modificació de crèdit d'1,25 milions per poder afrontar la compra si finalment era necessari. Un import que, aproximadament, és el que ha efectuat Alebian XXI per poder adquirir els jardins de la Torre del Governador.

“La nostra voluntat és que es pugui tirar endavant la implantació del projecte hoteler”, manifesta l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco (ERC). Francisco comenta que la implantació d'aquest hotel de cinc estrelles permetria complir un doble objectiu: “D'una banda, es rehabilitaria la finca i de l'altra, s'hi donaria una viabilitat econòmica.” Precisament, amb aquesta voluntat, l'Ajuntament ja va establir, a través del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal), l'atribució d'usos hotelers i d'oficines per a les edificacions de la finca.

Alebian XXI té, des de fa mesos, una opció de compra sobre la resta del sector, on es concentren els edificis, per tal de desenvolupar un projecte hoteler de qualitat. Per poder materialitzar aquesta operació, falta que l'empresa arribi a un acord amb Building Center, el grup que ara té la propietat dels edificis que formen la finca. “Com a Ajuntament, estem expectants per poder conèixer la resolució d'aquestes negociacions”, confessa l'alcalde d'Alella, que hi afegeix que “si l'empresa ha invertit 1,2 milions d'euros a comprar els jardins és perquè tenen el convenciment de poder fer realitat el projecte”. En aquest punt, Francisco es mostra esperançat que aquest possible acord “pugui arribar abans d'acabar l'any”. Finalment, l'alcalde d'Alella ha manifestat que “si aquest projecte acaba reeixint, s'haurà trobat una solució per molts anys per a la finca”. Per Andreu Francisco, poder desencallar aquest projecte “és un dels reptes d'aquest mandat”. La Torre del Governador ha centrat, aquests anys, el debat sobre quin havia de ser el seu futur, en especial després que el setembre del 2013 una jove que hi va entrar es va accidentar quan es va enfonsar part del terra d'un dels edificis. Malgrat ser propietat privada, l'interès de l'Ajuntament per trobar-hi una sortida viable es va intensificar arran del mal estat de la finca que va evidenciar l'accident.

LA XIFRA

1,2
milions
d'euros és el que la firma amb capital rus ha pagat per comprar els jardins de la Torre del Govenador.

LA FRASE

La nostra voluntat és que es pugui tirar endavant la implantació del projecte hoteler
Andreu Francisco
alcalde d'alella

De residència privada a una escola

La finca de la Torre del Governador inclou en la seva extensió edificis molt diversos. Els orígens cal situar-los a finals del segle XVI, quan els terrenys van ser adquirits pel governador general de Catalunya, Enric de Cardona i d'Erill. Posteriorment, als segles XVIII i XIX, la propietat va anar a parar a mans dels comtes de Santa Coloma i el 1890, la va comprar el polític i financer Antoni Borrell. Va ser Borrell qui va encarregar la construcció d'elements de la finca com poden ser el pont ogival flanquejat per dues torres quadrades, el cos cilíndric que hi ha a l'entrada del carrer del Greny o el castell de fades que s'hi aixeca. El testament de Borrell establia que la finca es destinés a activitat educativa i així ho va ser des del 1910, quan se'n van fer càrrec l'ordre dels escolapis, fins al 2001, quan la va comprar una immobiliària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.