Urbanisme

Vistiplau dels veïns de Tortosa a la nova imatge de l'entorn de la catedral

Els tortosins valoren positivament el resultat de l'enderrocament de les cases, que ja ha acabat

Les excavacions es posaran a licitació aquest mes

El nou aspecte que ofereix l'entorn de la catedral de Tortosa després de l'enderrocament de les cases ha estat rebut, en bona mesura, de manera positiva pels veïns i pels turistes que s'han acostat a la ciutat en les darreres setmanes. Des que van començar els treballs, al mes d'agost, desenes de persones han volgut veure els resultats del projecte i han fet una valoració positiva de l'obertura de la façana principal al riu. Testimonis com ara el de José Antonio Monllaó, un veí de Sant Jaume d'Enveja de 77 anys, corroboren la millora urbanística duta a terme pel govern local. Segons Monllaó, “la zona té un aspecte més atractiu”. El veí recorda que, de més jove, ja coneixia la situació dels habitatges, que “estaven en molt mal estat des de feia anys”.

La filla de Monllaó, Cinta, considera que “ja era hora que enderroquessin les cases, perquè estaven molt deteriorades”. Hi afegeix, a més, que quan ella va anar a estudiar a Tortosa, “ja deien que havien de tirar avall els habitatges, i el projecte ha tardat molt a fer-se realitat”. Cinta Monllaó entén la posició dels propietaris de les cases i afirma que “és normal que aquesta mesura els haja produït una certa nostàlgia, perquè són seves”.

Com Cinta i son pare, José Antonio, opinen altres veïns que durant aquests dies han fet un tomb per l'emblemàtic entorn de la catedral. La parella formada per Sergi Queral i Raquel Beltran es mostra favorable a l'aspecte que l'entorn de la catedral presenta en aquests moments. Segons ell, “les vistes han quedat molt boniques, i això suposa un valor turístic afegit a la ciutat”. Ella, a més, lamenta que “l'enderrocament haja suposat un debat polèmic amb els veïns”, perquè també entén que la situació ha afectat els propietaris. Així mateix, tant l'un com l'altre insten el govern municipal a dur a terme les excavacions arqueològiques d'una manera exhaustiva.

Pel que fa als turistes, tot i que la majoria desconeix l'aspecte anterior de la zona, valoren positivament el fet que la façana de la catedral siga ara més visible. Així ho comenten Mercè Farrés i Albert Sendra, tots dos de Barcelona, que van visitar diferents localitats de l'Ebre durant la setmana passada.

LA FRASE

Les vistes han quedat molt boniques i això suposa un valor turístic afegit per a tota la ciutat
Sergi Queral
VEÍ DE TORTOSA

Els pròxims treballs a la zona

L'empresa adjudicatària de les obres d'enderroc treballa per aixecar el perímetre de seguretat que permetrà impulsar les excavacions arqueològiques, un projecte que l'Ajuntament posarà a licitació en un mes. En aquest període també s'ubicaran uns nous punts de llum per a la façana de la catedral. Segons fonts municipals, fins ara hi ha tres focus provisionals que seran substituïts per millorar la imatge de l'entorn.

L'única previsió de les excavacions és que s'allargaran durant el primer semestre del 2016. Això sí, com que no se sap exactament el que es pot trobar al subsòl de l'emplaçament, el govern local descarta avançar detalls sobre el futur de la plaça.

Fonts del consistori han reconegut que existeix molta expectativa, perquè les possibles troballes podrien ampliar la informació sobre l'època romana a Tortosa, període del qual es conserven poques restes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia