Urbanisme

Arenys neteja la riera però no pot canalitzar el Bareu

L'Ajuntament assumeix el cost de buidar de sorra la desembocadura, tot i que la competència és de l'Agència Catalana de l'Aigua

Reclama millores al rial on l'obra pendent és “inassumible”

La competència del manteniment i neteja de les rieres és de l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA. Els municipis, però, s'han hagut d'espavilar els darrers anys en vista de la manca de recursos de l'administració catalana per portar a terme aquestes actuacions. Tal com indica el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó (CiU), des que es van retirar les ajudes als municipis que coordinava l'ens comarcal cada municipi fa el que pot per tenir les rieres en condicions.

El regidor d'Urbanisme d'Arenys de Mar, Xavier Masgrau (Junts per
Arenys) lamenta que aquesta és una competència “impròpia” que es veuen obligats a assumir per qüestions de seguretat i riscos ambientals. “Fins ara la gestió econòmica ens ho ha permès, perquè no ens ajuden en res”, es queixa el regidor.

La neteja del calaix de la riera no és l'única preocupació del consistori, que arrossega des de fa anys la canalització del rial del Bareu, inclòs dins el famós pla de rieres del Maresme. Els treballs es van iniciar el 2007 però es van aturar per problemes tècnics sobre el terreny. Segons explica el regidor es va arribar a signar un conveni amb l'ACA que un cop canalitzat el Bareu el municipi es faria càrrec del manteniment i neteja de les rieres. “L'ACA va deixar sense efecte el conveni unilateralment”, indica. Ara la solució, veient l'incompliment per fer l'obra, és la redacció del pla de millores superficials a la capçalera, on es va fer un tram de canalització. “Tot el rial és inassumible però les actuacions de millora a la part alta poden ser una solució per minimitzar els aiguats i les podem afrontar”, diu convençut el regidor. Segons explica aquesta és una prioritat per al govern per les molèsties que ocasiona al veïnat d'aquesta part del poble i més tenint en compte que es complica l'accés quan plou per a molts dels veïns que han d'arribar a les escoles bressol i al Sinera.

L'actuació preveu millorar la recollida d'aigües superficials i la construcció d'una bassa de laminació que aturi la rierada i diferents terrasses per retenir les pedres i sòlids que arrossega l'aigua i evitar que arribin al capdavall del rial. Masgrau assegura que l'Ajuntament pot afrontar el cost que representarà aquest conjunt d'actuacions i el seu manteniment, ja que s'haurà d'anar buidant quan s'acumulin els sediments. Abans que el pla prosperi el regidor d'Urbanisme recorda que cal l'aprovació de l'ACA, encara que la inversió l'acabi fent l'Ajuntament.

LA XIFRA

17.935
són els euros que li costa a l'Ajuntament fer els treballs de neteja i tractament de la sorra de la riera.

Només un forat lliure de 60 centímetres

El calaix de la canalització de la riera d'Arenys és ple fins a dalt. “Només hi queda un forat lliure de 60 centímetres i per sota hi ha prop de 2 metres de sorra acumulada que s'ha de treure pels problemes de congestió que podria ocasionar”, explica el regidor de l'àrea. Les màquines treballen per buidar el calaix a la sortida i obrir camí fins al mar per deixar espai a la sorra que baixarà de dins de la canalització amb el primer aiguat. “La riera està plena de sorra i se li ha de fer lloc perquè si no amb tants de sediments es pot col·lapsar i fer lloc de sortida”, indica Masgrau. I no s'està de criticar la solució hidràulica al final de la riera: “No està ben resolta, això és evident.”

Aquesta neteja es va fer per últim cop el 2013 i des d'aleshores l'ocupació estava al límit amb el perill de ser sorpresos per una rierada de finals d'estiu. “Hem actuat quan s'ha pogut perquè no és ràpid ni senzill aconseguir tots els permisos i informes de les administracions implicades”, indica. El cost dels treballs i el tractament de la sorra que s'extreu de la riera puja prop de 18.000 euros. Els camions carregats s'enduen la sorra fins a la planta de tractament que hi ha a Tordera. Una inversió que segons el regidor no es recupera un cop tractada la sorra. Altres actuacions de millora s'han fet al rial del Sepí amb travessers per mirar d'estabilitzar el terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia