Salou projecta una nova centralitat a Carles Buigas
L'estudi fet per arquitectes de la URV i de la UPC preveu una remodelació integral de la zona d'oci urbanística, residencial i comercial
L'Ajuntament ha iniciat el procés participatiu amb veïns, hotelers i comerciants
L'Ajuntament de Salou ha presentat un estudi de reforma integral de l'àrea que envolta l'avinguda Carles Buigas, la zona d'oci del municipi, que han elaborat dues arquitectes de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Núria Salvadó i Inés de Ribera, i que ha tingut la col·laboració de la Facultat de Geografia i Turisme de la URV. L'objectiu de l'estudi és disposar d'una diagnosi de l'estat actual de la zona per tal de plantejar una “reconversió profunda” des del punt de vista econòmic, social, urbanístic i paisatgístic.
L'estudi parteix de la base que el municipi s'ha polaritzat en dues grans àrees. La primera, a l'entorn del carrer Barcelona, on hi ha localitzats la majoria de serveis i equipaments urbans (sanitaris, educatius, esportius, culturals) i l'activitat ciutadana i comercial per a la població permanent de Salou. I la segona, l'àrea al voltant de l'avinguda Carles Buigas, que concentra un 42,3% dels hotels del municipi, amb una alta especialització del teixit comercial de bars i pubs (68,4%), però que pràcticament es troba buida d'equipaments públics, un fet que dificulta que s'hi instal·li població estable. Segons dades d'empadronament, en aquest àmbit hi viuen de manera permanent 1.994 persones, la qual cosa representa només un 7% de la població, i l'ocupació permanent d'habitatges és del 12%. En època estival, en canvi, l'allotjament turístic i la segona residència multipliquen la població entre 12.000 i 16.000 persones més, com a població estacional.
Una altra de les conclusions de la diagnosi és que l'activitat comercial passa d'una superfície de 19.367 metres quadrats (estiu-dia), que representa un 89,1% del total, a 4.194 metres quadrats (hivern-nit), que es redueix també significativament a un 19,3% del total. Pel que fa a espai públic, la superfície de domini públic representa un 30%, de la qual només el 38,41% és espai garantit per al vianant les 24 hores (voreres i carrers de vianants). El 20,35% està ocupat per parcs i jardins amb horari restringit, mentre que el 41,2% restant és per a vials.
Una reforma integral
La diagnosi determina que “cal invertir la tendència i la dinàmica actual per tal d'evitar que entri en un procés de degradació més acusat”. Per això, l'estudi planteja una reforma integral que pot crear un referent de canvi i assolir un àmbit de marca. L'alcalde de Salou, Pere Granados, confia que el procés participatiu que es va obrir amb la sessió del 19 de febrer passat, en què hi van assistir més de 150 veïns, comerciants, hotelers i afectats, “es plantejaran les debilitats, fortaleses i oportunitats que es poden materialitzar de cara a ordenar i regenerar aquest espai tan important del municipi per convertir-lo en un referent pioner de l'impuls, reconversió i modernització de la nostra destinació turística”.