Els veïns de Sallent voten invertir en l'històric pont vell
La població també es decanta per millorar el passeig entre el mateix pont i l'institut, i per arreglar el camí de Cabrianes
El pressupost popular ha permès decidir una inversió de 700.000 euros
La reforma de l'històric pont Pere Otger –conegut popularment com a pont vell– ha estat l'opció més votada de la primera edició del pressupost participatiu de Sallent, en què els veïns han pogut decidir en quins projectes s'havien de destinar un total de 700.000 euros.
Símbol de la façana emblemàtica de la població, la seva reforma es va imposar en el recompte que es va fer públic ahir per només tres vots de diferència respecte a la segona proposta que va recollir més suports, una altra actuació que, precisament, parteix de la mateixa zona: l'adequació del camí que va de l'esmentat pont fins a l'institut.
El pont vell va obtenir 308 vots, el vial fins a l'institut en va rebre 305 i, en tercera posició, va quedar la reforma d'un altre camí: el que surt de Sallent per arribar fins a Cabrianes, que va aconseguir 277 vots.
Segons els càlculs fets per l'Ajuntament de Sallent, la reforma del pont vell –que necessitava una actuació urgent– costarà 168.000 euros, que es destinaran principalment a la substitució del paviment i la barana.
Pel que fa a la millora del camí que va fins a l'institut, el pressupost és de 80.000 euros, que es faran servir per crear un passeig fluvial i ampliar els trams per a vianants.
La tercera opció és, de les tres capdavanteres, la més cara. Té un pressupost de 300.000 euros que es destinaria a la reconstrucció de la vorera, la neteja de terres i l'adequació de zones verdes.
En quart lloc hi ha la urbanització de la zona esportiva (171 vots i 300.000 euros); en cinquè, la rehabilitació d'habitatges desocupats (84 vots, 100.000 euros), i en sisè, la millora de l'entorn del cementiri (61 vots, 165.000 euros).
Els projectes no es començaran de cop. Segons les bases que va publicar l'Ajuntament, les inversions estan pensades per executar en un període de tres anys, fins que s'esgoti el mandat actual. Amb tot, sí que se seguirà fil per randa la prioritat que han marcat els veïns.
Les opcions que es van poder votar van ser presentades pel mateix consistori, que, tot i això, va deixar la porta oberta a rebre més propostes de la població. En el recompte públic que es va fer –al qual van assistir una seixantena de persones– el consistori va informar que s'havien recollit “38 altres temes de millora que ara s'estudiaran”.
No s'arriba al 10%
El pressupost popular de Sallent s'ha tancat amb una participació d'un 9,46%. Dels 5.000 sallentins que estaven cridats a les urnes –per primer cop es podia votar a partir dels 14 anys– només 473 van anar a dir-hi la seva sobre la inversió que consideraven més prioritària per al poble.
Prèviament a l'obertura del període de votació –que va durar encara no dues setmanes, del 22 de febrer al 3 de març– l'Ajuntament va enviar a les cases una revista en la qual s'explicaven els projectes que es posaven a discussió, per tal d'incentivar el vot.
També va buscar la implicació del Consell d'Infants (menors de 12 anys) i dels exmembres d'aquest col·lectiu que ara tenen entre 12 i 14 anys –i que encara no poden votar–, que van debatre i decidir que apostaven per la millora de la zona esportiva, que va quedar en quarta posició.
Manresa escull 15 projectes per al seu procés
L'Ajuntament de Manresa està culminant el procés de selecció de projectes del pressupost participatiu. Després de l'anàlisi tècnica de les 26 propostes, quinze han estat aprovades i cinc més s'han descartat “per inviables”. Les sis restants “necessiten una ampliació de dades” per poder acabar de ser valorades. Entre les propostes que ja se sap que es podran votar hi ha una passarel·la sobre el Cardener, la millora del camí de la riera de Rajadell, horts comunitaris i instal·lacions esportives, entre d'altres.