Urbanisme

Endesa diu ara que vol cedir les Tres Xemeneies

Han enviat una carta a l'Ajuntament amb l'oferiment

L'alcalde assegura que ho estudiaran però recorda que no poden assumir el manteniment

Canvi d'estratègia d'Endesa pel que fa al futur de les Tres Xemeneies. Després dels repetits anuncis de la companyia propietària dels terrenys de la voluntat de tirar a terra l'emblemàtica construcció, dimarts va enviar dues cartes al registre general de l'Ajuntament i al Consorci del Besòs per anunciar la seva voluntat de cedir gratuïtament a Sant Adrià de Besòs les Tres Xemeneies i l'edifici de la nau de turbines de l'antiga central tèrmica per al futur ús públic que se li vulgui donar. D'aquesta manera, Endesa s'estalviaria els costos de manteniment de la instal·lació, xifrats en més de 300.000 euros anuals que ha d'assumir ara com a propietària dels edificis.

Endesa diu que vol “respectar la voluntat popular” i remarca que l'oferta es va fer abans que el ple municipal aprovés dimecres la proposta de resolució que declara el conjunt bé cultural d'interès local (BCIL). L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, ha assegurat que tenia constància de l'oferiment però no n'havia dit res públicament perquè el tema “està en mans dels serveis jurídics de l'ajuntament”. Callau explica que es tracta d'un tema “complex” i no vol avançar quina serà la resposta del consistori fins que no tinguin analitzats tots els detalls. L'alcalde admet que l'ajuntament de Sant Adrià no pot assumir tot sol el cost de manteniment del conjunt i inscriu l'oferta dintre de “l'estratègia que està seguint Endesa”. Callau celebra que l'empresa digui ara que no vol enderrocar les Tres Xemeneies però recorda que encara no està definit el planejament per a la zona .

Des de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies el seu portaveu, Jose Luis Muñoz, recorda a Endesa que la “responsabilitat del manteniment d'un edifici declarat o no BCIL és del propietari” i assegura que la plataforma veu amb bons ulls una cessió gratuïta de la propietat i del dret de superfície “en el moment que estigui ultimat un projecte d'ocupació i de desenvolupament socioeconòmic i cultural” del conjunt.

LA XIFRA

300.000
Euros anuals
és el cost aproximat que té mantenir en condicions les Tres Xemeneies i l'edifici de turbines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia