Urbanisme

L'edifici Venus del barri de la Mina anirà finalment a terra

El consorci frena els reallotjaments al bloc i avança que “buscarà recursos” per enderrocar-lo, tal com es preveia en el pla de transformació del barri

Els veïns continuen demanant no haver de pagar pel canvi

Les administracions tornen a canviar d'opinió sobre el futur del polèmic edifici d'habitatges del carrer de Venus, al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs. Després d'anunciar fa gairebé dos anys que l'edifici es mantindria en peu, tot i que el pla de transformació del barri en fixava la demolició per esponjar la zona i reduir la conflictivitat social, ara el consorci de la Mina vol retornar al plantejament inicial i ahir va anunciar la voluntat de “ buscar els recursos i estudiar totes les fórmules possibles per poder dur a terme l'ordre d'enderroc per la qual està afectat”.

L'enderrocament de Venus era una de les actuacions estel·lars del pla especial de reordenació i millora del barri de la Mina (PERM), aprovat l'any 2002. El projecte preveia l'afectació dels 244 habitatges de l'edifici Venus. Es va donar l'opció als veïns de ser reallotjats a nous edificis construïts pel consorci de la Mina. Per accedir-hi, els veïns havien d'abonar la diferència entre el preu de venda dels nous pisos i l'import de la indemnització per l'habitatge afectat per l'expropiació. Aquest fet va alentir el procés de reallotjament i només s'hi van apuntar 26 famílies. Una part de les 190 famílies que encara hi viuen continuen reclamant el seu dret a marxar del bloc i pagar només l'import de l'IVA del nou pis, tal com preveu el decret Haus, aprovat per la Generalitat mesos després d'haver iniciat el procés de reallotjament dels veïns de Venus.

Per complicar encara més la situació, ara fa un any el consorci va adjudicar 226 habitatges nous en règim de lloguer amb opció de compra que estaven destinats a reallotjar els afectats.

És per això que els veïns del bloc es mostren cautelosos a l'hora de valorar el nou anunci fet ahir pel consorci. “Fins que no ho veiem tot sobre el paper i sapiguem com queden els reallotjaments no estarem tranquils”, explica Paqui Jiménez, portaveu de l'AV de la Mina i veïna del bloc de Venus. Jiménez ha avançat que en breu demanaran una reunió amb els responsables del consorci per conèixer a fons tots els detalls i recorda que encara viuen en un edifici degradat on fa anys que no s'actua. En general, però, el canvi d'actitud del consorci es percep com una bona notícia. “Venus és un càncer que està produint metàstasi a la Mina”, explica l'activista social del barri Josep Maria Monferrer.

LA DATA

01.07.14
El consorci de la Mina
va acordar la rehabilitació de l'edifici i renunciava al propòsit d'enderrocar-lo.

LA XIFRA

190
famílies
viuen actualment a l'edifici Venus; alguns volen el reallotjament i d'altres, que se'ls indemnitzi per marxar.

En espera dels pisos socials

Els adjudicataris de 53 habitatges socials als blocs de Venus, Mart i Llevant de la Mina van protestar ahir a les portes del consorci de la Mina per reclamar els pisos que tenen adjudicats des del setembre passat i que encara no han pogut ocupar. Representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i de l'Ajuntament de Sant Adrià es van reunir amb ells per desencallar la situació. El secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, va traslladar-los la voluntat de “mantenir íntegrament i amb les mateixes condicions el dret a l'adjudicació provisional d'habitatges que es va fer el 2015”, tot i que va reconèixer que en el cas dels adjudicataris dels pisos del bloc de Venus s'haurà de buscar una solució alternativa. “No té sentit posar més famílies dins un edifici que hauria d'enderrocar-se”, va argumentar Iglesies, que va avançar que el 17 de maig es farà una reunió de la comissió executiva del consorci en què s'abordarà l'adjudicació definitiva dels habitatges, i es plantejarà un calendari d'entrega de claus, en els terminis més àgils possibles, per a les 53 famílies. Abans, però, caldrà que prenguin possessió al consorci tots els seus membres que representen la Generalitat, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona. Fa uns dies, el regidor socialista adrianenc Juan Carlos Ramos, vicepresident de la comissió executiva del consorci, va presentar la seva dimissió, però no va ser acceptada per l'alcalde de Sant Adrià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.