Tordera tindrà una ordenança de prostíbuls per primer cop
L'Ajuntament suspèn les llicències urbanístiques durant un any com a màxim per treballar a fons un reglament específic
Actualment funcionen tres establiments, però el consistori nega que s'hagin fet noves peticions
Tordera, amb una coneguda presència de prostíbuls en funcionament de fa anys, no disposava fins ara de cap normativa urbanística específica que regulés l'obertura d'aquest tipus d'establiments. El govern de CiU i Som Tordera va detectar el buit legal arran del debat generat també en altres municipis sobre la creació d'un reglament per a l'obertura de clubs de cànnabis. “Des dels serveis administratius ens van alertar que no disposàvem de cap ordenança i que podíem aprofitar la suspensió de llicències per als clubs per ampliar-la també als prostíbuls i resoldre així la mancança”, comenta el segon tinent d'alcalde, Josep Llorens (CiU). Llorens defensa la mesura perquè el municipi pugui disposar d'instruments legals que aclareixin quins han de ser els criteris per a la instal·lació d'establiments on s'exerceixi la prostitució. “A Tordera funcionen de forma legal des de fa molts anys tres locals, però ho fan amb una llicència de restaurant sense menjador”, comenta sorprès el regidor, que afegeix que la decisió no es pren en cap cas perquè s'hagin presentat noves peticions d'obertura. “Volem treballar amb calma l'ordenança i la suspensió de llicències ens permet evitar que ens demanin permís per instal·lar un prostíbul a qualsevol lloc del municipi”, precisa.
Josep Llorens considera que el debat és de prou importància perquè hi prenguin part la resta de forces polítiques i no descarta que hi hagi també la implicació de la societat civil. En aquest sentit, en el darrer ple la proposta de suspensió de llicències va obtenir el suport també del grup del PSC i les abstencions d'ERC-Gent de Tordera i del PP. En aquest sentit, des de les files republicanes es va retreure al govern que es fiqués en el mateix sac la regulació de dues activitats que no tenen res a veure.
Llorens apunta que, pel que fa a la problemàtica recurrent amb la prostitució al carrer, la situació ha canviat en els darrers temps. “Es continua exercint a les carreteres, però amb la normativa que vam aprovar hem aconseguit que ja no es faci dins el terme municipal i que es desplaci a municipis propers”, comenta. L'ordenança multava tant la prostituta com el client, però normalment només s'aconseguia cobrar la sanció d'aquest últim perquè les dones es declaraven insolvents.