Urbanisme

societat

Conquesta per a Sants

L'Arquebisbat de Barcelona cedeix a l'Ajuntament l'edifici on hi ha el Centre Social de Sants, que s'assegura la seva seu

Mitjançant una permuta urbanística podrà fer pisos al costat de la parròquia de Santa Maria de Sants

L'acord permet al consistori reformar l'edifici del Centre Social de Sants
L'Arquebisbat ampliarà l'edifici de Càritas i farà millores al complex

El Centre Social de Sants ha esdevingut tot un símbol de les lluites veïnals que han marcat la història més recent d'aquest barri barceloní . L'entitat va ser legalitzada el 1972 i, des de llavors, no hi ha hagut reivindicació a Sants –ni conquesta– a la qual hagi estat aliena. La seva seu està situada al número 30 del carrer Olzinelles, en un edifici propietat de l'Arquebisbat de Barcelona. L'immoble, però, passarà aviat a mans de l'Ajuntament gràcies a una permuta urbanística que beneficiarà totes les parts implicades. “Aquest acord representa que ja estem consolidats de veritat, i estem molt contents; tot i que la relació sempre ha estat bona, no teníem cap contracte signat amb el Bisbat”, explica satisfet el president del Centre Social de Sants, Josep Maria Domingo.

L'edifici on hi ha la històrica associació de veïns, situada als baixos, es va construir a la dècada dels quaranta i s'ha de rehabilitar. A final del 2007 va caure una part del sostre de la segona planta –on llavors hi havia una llar d'infants– i es van haver de reforçar les bigues. Avui encara queda algun espai apuntalat a la part de dalt i també hi ha goteres al sostre. L'Arquebisbat, però, no està en disposició de condicionar l'edifici i, finalment, va proposar a l'Ajuntament l'operació urbanística esmentada, que afecta dos terrenys propietat seva. Es tracta d'una modificació del pla general metropolità (PGM) que permetrà traslladar el sostre residencial de l'edifici on hi ha la seu del Centre Social de Sants a unes edificacions situades al carrer Sant Crist –al complex de la parròquia de Santa Maria de Sants– i qualificades com a equipament. D'aquesta manera, l'Arquebisbat hi podrà construir un edifici d'habitatges, entre els quals hi haurà el del capellà. Amb el profit que en tregui, segons fonts municipals, finançarà les obres d'ampliació de l'edifici de Càritas i la millora del complex parroquial.

El projecte –emmarcat en l'Any de la Misericòrdia– es va presentar ahir al complex de Santa Maria de Sants i l'Arquebisbat va anunciar que el nou equipament que gestionarà Càritas durà el nom de mossèn Pere Oliveras, un capellà del barri que va ser molt popular durant els anys cinquanta i seixanta. L'historiador de Sants Agus Giralt explica al seu blog que Oliveras recorria sovint el “barri Xino” de Barcelona a la recerca de persones necessitades i que també visitava presos a la Model i a Montjuïc. Va morir l'any 2007 i és recordat, sobretot, perquè va cedir casa seva com a alberg als pobres durant la postguerra i, després, a toxicòmans i expresos que es volien rehabilitar.

L'operació urbanística, doncs, farà possible l'equipament en record de mossèn Pere Oliveras, però també beneficiarà l'Ajuntament i el Centre Social de Sants. En concret, l'Arquebisbat cedirà al consistori l'edifici del carrer Olzinelles, que té 1.060 m² de sostre i passarà a ser un equipament de titularitat municipal. El Centre Social de Sants mantindrà allà la seva seu –s'assegura, per tant, un local definitiu– i l'Ajuntament podrà fer les reformes necessàries a l'immoble. A més, donarà accés públic a un pati que està situat entre la parròquia i el centre cívic Cotxeres de Sants i, d'aquesta manera, el districte guanyarà un espai verd de 450 m².

“Per a nosaltres ha estat una gran alegria, feia anys que s'havia plantejat l'opció de fer la permuta; hi hem treballat molt i, al final, s'ha aconseguit”, explica Domingo. La modificació del PGM es va aprovar inicialment en la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat que es va fer el febrer passat i va rebre el suport de tots els partits excepte la CUP, que va preferir abstenir-se. “L'acord permetrà que l'Ajuntament faci les millores necessàries al local, però a l'Església se li dóna la possibilitat de construir pisos i, de nou, aquesta multinacional en treu beneficis econòmics”, va argumentar la regidora María José Lecha.

Per part de CiU, Jordi Martí –edil de Sants-Montjuïc amb el govern de Xavier Trias– va celebrar que l'operació tiri endavant i va destacar que es va impulsar en el mandat anterior. “Ens sentim especialment orgullosos d'haver tancat l'acord polític i social sobre aquesta qüestió, que ara es traduirà urbanísticament”, va explicar. Martí va recordar “el dèficit històric d'equipaments municipals” que hi ha al districte, especialment al barri de Sants, i va afirmar que el fet de disposar de l'edifici del carrer Olzinelles “donarà més vida a les entitats i més possibilitats de fer activitats i cultura de barri”.

En aquesta mateixa línia, Domingo assenyala que a Sants sempre hi ha hagut una necessitat de locals per a les entitats petites i, de fet, ara n'hi ha una vintena que estan fent servir la seu del Centre Social de Sants. “No tenen la possibilitat de llogar un local perquè no n'hi ha i, si en troben, els costa un dineral”, comenta. Per això, l'entitat vol disposar de tot l'edifici –de tres plantes– un cop s'hagi reformat.

Primer, però, cal que la modificació del PGM es validi de forma definitiva, un tràmit que encara pot tardar uns mesos. “Un cop aprovada iniciament, s'ha obert un període d'informació pública en què es poden fer al·legacions; si n'hi ha, se'n donarà una resposta i, després, el ple de l'Ajuntament l'haurà d'aprovar de forma provisional”, explica el gerent de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez. El vistiplau definitiu de l'operació dependrà de la subcomissió d'Urbanisme de Barcelona, òrgan que depèn de la Generalitat.

Un edifici amb història

Explica Josep Maria Domingo que l'edifici d'Olzinelles es va fer als anys quaranta per a una vídua que pertanyia a una família adinerada. El barri, però, no li va agradar per anar-hi a viure i el va cedir al Patronat Social Catòlic de Sants. Abans de ser la seu del Centre Social de Sants, el 1971, va servir per acollir dones sense recursos econòmics i com a consultori mèdic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia