municipal
coordinació
Planejament conjunt
Vic convida set municipis veïns a redactar un pla plurimunicipal per abordar de manera coordinada temes com ara el sòl no urbanitzable i les infraestructures
Han fet una primera trobada i al juliol en faran una altra
Cada municipi és sobirà sobre el planejament del seu territori, però els termes municipals no són fronteres tancades. “Hi ha aspectes, com ara el sòl no urbanitzable o les infraestructures, que depassen uns límits que no són reals, perquè el territori té una continuïtat”, explica Fabiana Palmero, regidora d'Urbanisme a l'Ajuntament de Vic. Per poder fer planificacions d'àmbit més general com aquestes, el consistori vigatà ha proposat a set pobles que termenegen amb la capital d'Osona, o que “topogràficament hi tenen una continuïtat directa” (Gurb, Muntanyola, Calldetenes, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Folgueroles i Sant Julià de Vilatorta), elaborar un pla plurimunicipal conjunt.
Del projecte, “en una fase molt embrionària”, se'n va començar a parlar en una primera reunió que van tenir, a principis de mes, els alcaldes i regidors d'urbanisme dels municipis afectats, a la qual va assistir d'Agustí Serra, director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, que hi va donar la seva aprovació. “Entenem que les necessitats dels municipis no són totes iguals i que un pla plurimunicipal és complicat, però voldríem tenir un document per parlar de punts del planejament que ens afecten a tots”, diu Palmero, que recorda que a Catalunya ja n'hi ha algun antecedent a la demarcació de Girona.
Vic fa aquesta proposta ara coincidint amb la redacció del seu nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) i amb el fet que hi ha altres municipis veïns que es troben en la mateixa situació (Santa Eugènia de Berga) o bé que volen fer un nou pla d'ordenació urbanística però encara no el tenen contractat, com és el cas de Folgueroles –“volem mirar si pot encomanar a Vic fer una part del seu planejament”, comenta Palmero.
El pla intermunicipal encara té molts aspectes per definir en pròximes trobades, la següent el mes que ve. Un dels serrells que s'hauran de polir és “com es pot fer, jurídicament, per no trepitjar competències dels municipis, com s'instrumenta i qui ho lidera”. Segons la regidora d'Urbanisme de Vic, sobre això ara no existeix marc legal perquè la llei d'urbanisme actual “diu que cada municipi regula el seu territori”. Per això s'espera que la nova legislació inclogui un canvi de tendència: “Hem de poder canviar el planejament, perquè el sòl és una qüestió més territorial que municipal.” Palmero destaca que aquest és el primer tret de sortida, “però és primordial que la direcció general d'Ordenació del Territori i Urbanisme també hi sigui”. Serra va manifestar el seu compromís de treballar en aquesta direcció.
LES FRASES
Polígons i granges, a debat
El debat sobre si cada municipi ha de tenir el seu polígon industrial, el sòl que comparteix alguna granja entre Vic i Gurb o la innecessària pota sud a Vic que connecti aquesta ciutat amb Santa Eugènia de Berga són alguns exemples que evidencien la utilitat d'un planejament conjunt i coordinat. Ramon Llorà, alcalde de Muntanyola, troba interessant la proposta per tenir uns criteris més uniformes, però recorda que “cada municipi té les seves peculiaritats”. Llorà considera que segons quins temes de planejament més general, com ara la creació de grans polígons o la implantació de grans indústries que demanen terreny on poder construir, s'han de discutir en l'àmbit de Catalunya, des de la direcció general d'Urbanisme, i no només des d'Osona. “Si no, no ens en sortirem i són temes que se'ns escapen una mica de les mans”, diu. Una de les qüestions que preocupen especialment l'alcalde de Muntanyola, un poble de 600 habitants, és quin model s'ha de seguir amb les explotacions ramaderes: “Cap on s'ha d'anar? Grans granges?”, es pregunta.
Tot i que no es va concretar res, la primera reunió del pla plurimunicipal va servir “perquè tothom exposés el seu punt de vista”. Si s'acaba materialitzant el pla, probablement cada municipi hauria de ratificar-lo al seu ple.