Urbanisme

oci

càmpings

Fil a l'agulla pels càmpings de Malgrat

El sector posa sobre la taula la urgència de regularitzar els espais a peu de platja deixant que creixin cap a la zona agrícola del pla de Grau

Planteja la modificació del pla urbanístic i el govern local diu que ho estudiarà

La desena de càmpings de Mal­grat de Mar, a tocar de la platja, han fet un pas enda­vant per resol­dre d'una vegada per totes la seva regu­la­rit­zació, que està pen­dent des de fa una dècada i que ha estat con­di­ci­o­nada per les dife­rents modi­fi­ca­ci­ons urbanísti­ques que s'han fet tant en l'àmbit local com, espe­ci­al­ment, en l'àmbit català. Tal com ha avançat la pla­ta­forma de comu­ni­cació local El Mal­gra­tenc, els equi­pa­ments han pre­sen­tat de manera con­junta a l'Ajun­ta­ment un pla que pro­posa el seu crei­xe­ment cap a l'inte­rior, cap a la zona agrícola del pla de Grau. La ini­ci­a­tiva reque­reix la modi­fi­cació pun­tual del pla urbanístic vigent perquè inclo­gui el canvi d'ús actual dels ter­renys i obri la porta als pro­pi­e­ta­ris de càmpings perquè puguin com­prar més terra i ampliar així la seva acti­vi­tat. Paral·lela­ment, aquesta expansió cap a l'inte­rior sig­ni­fi­ca­ria l'alli­be­ra­ment de les acti­vi­tats turísti­ques que els càmpings man­te­nen encara als espais a pri­mera línia de la platja. El por­ta­veu dels càmpings, Marc Mon­gui­lod, es mos­tra con­vençut que la pro­posta ha estat prou madu­rada perquè obtin­gui el vis­ti­plau del con­sis­tori, actu­al­ment gover­nat pel PSC i JxM, i con­fia que el procés es posi en marxa aviat. “L'orde­nació de l'acti­vi­tat dels càmpings del delta de la Tor­dera és un tema pen­dent de fa massa temps i el sec­tor neces­sita una segu­re­tat jurídica que per­meti garan­tir el futur de la seva acti­vi­tat econòmica”, pre­cisa. Mon­gui­lod recorda que la situ­ació d'estan­ca­ment a la zona s'ha pogut començar a moure gràcies al tre­ball fet pels empre­sa­ris. “Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat va aten­dre les nos­tres deman­des i va accep­tar la modi­fi­cació del pla direc­tor urbanístic del sis­tema cos­ta­ner (PDUSC) el 2014 per garan­tir la pro­tecció d'aquest àmbit, però també l'acti­vi­tat econòmica pre­e­xis­tent a la zona, com són els càmpings”, reme­mora el repre­sen­tant d'aquest sec­tor, que explica que al muni­cipi veí de Bla­nes el con­sis­tori ja ha posat fil a l'agu­lla.

Posar a to el sec­tor

El nou esce­nari, segons Marc Mon­gui­lod, obre la porta a orde­nar final­ment les deficiències dels equi­pa­ments que havien que­dat pen­dents, com poden ser ser­veis, acces­sos i mobi­li­tat inte­rior, apar­ca­ment, inte­gració pai­satgística i pro­tecció. “Par­lem, entre d'altres, de fer via­bles els plans d'auto­pro­tecció que ens exi­gei­xen pel fet d'ocu­par ter­renys qua­li­fi­cats com a inun­da­bles”, comenta, i insis­teix que en cap cas es plan­teja que els càmpings s'expan­dei­xin de manera mas­siva pel pla de Grau. “L'incre­ment de cate­go­ria dels esta­bli­ments, per posar un exem­ple, no sig­ni­fica necessària­ment sumar més pla­ces, sinó una major ocu­pació de les ja exis­tents”, asse­nyala Mon­gui­lod, que hi afe­geix que en tot cas el crei­xe­ment es faria seguint cri­te­ris d'inte­gració pai­satgística a l'entorn agrari amb el qual deli­mi­ten. El pla també recull la reti­rada dels vehi­cles a pri­mera línia de platja ampli­ant la capa­ci­tat d'esta­ci­o­na­ment dins el mateix càmping “i també cre­ant espais d'accés col·lec­tiu per a esta­ci­o­na­ment dels usu­a­ris de la platja, públics o ges­ti­o­nats pels pro­pi­e­ta­ris de l'àmbit”. També es pre­veu la unió a través d'una cir­cum­val·lació inte­rior del Camí de la Pome­reda, on hi ha l'entrada dels càmpings, amb el Camí de la Tor­dera.

El repre­sen­tant dels càmpings no amaga la seva crítica al que con­si­dera un “abso­lut des­in­terès” de les admi­nis­tra­ci­ons envers l'acti­vi­tat econòmica que es desen­vo­lupa al vol­tant del delta de la Tor­dera “i que demana a crits una inter­venció”. En aquest sen­tit, Marc Mon­gui­lod asse­gura que els pri­mers que volen una regu­la­rit­zació defi­ni­tiva de la zona “són aquells que s'hi gua­nyen la vida”. Mon­gui­lod avança que cal poten­ciar una taula mul­ti­sec­to­rial per aten­dre en con­junt les neces­si­tats del delta de la Tor­dera “i on tin­guin veu tots els sec­tors afec­tats i, sobre­tot, es com­pro­me­tin totes les admi­nis­tra­ci­ons impli­ca­des”.

Veure-ho amb bons ulls

Des de l'Ajun­ta­ment de Mal­grat s'ha rebut la pro­posta amb interès i amb la volun­tat d'arri­bar a una entesa. “Som cons­ci­ents de la situ­ació d'inde­fensió d'una part del sec­tor turístic, una acti­vi­tat econòmica de les més potents del muni­cipi”, diu la regi­dora d'Urba­nisme, Mireia Cas­tellà (JxM), que ho con­si­dera un dels punts més impor­tants perquè final­ment s'alli­be­ra­ria una part del lito­ral del Mal­grat, cosa que per­me­tria treure els cot­xes de la platja i afa­vo­rir la cre­ació d'un car­ril bici. Aquest espai en els dar­rers anys ha patit una regressió impor­tant de la sorra i ha neces­si­tat actu­a­ci­ons de recu­pe­ració impul­sa­des per l'Estat, amb uns resul­tats dis­cu­ti­bles.

“Ens hem con­vo­cat a con­ti­nuar par­lant de cara al setem­bre, però en tot cas, pel que fa als ter­renys del pla de Grau, no dei­xa­rien de ser agrícoles, sinó que el canvi que es faria seria sobre els usos”, emfa­titza la regi­dora, que asse­gura que en aquesta tro­bada també hi hau­rien de par­ti­ci­par els agri­cul­tors que són pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys. “El pla, en cas que tiri enda­vant, haurà de tenir el màxim con­sens entre les parts afec­ta­des”, asse­nyala. De moment, en l'àmbit de grups muni­ci­pals, la CUP ja ha avançat la neces­si­tat de deba­tre a fons la pro­posta feta pels càmpings en un espai on siguin pre­sents tots els actors impli­cats.

Més de 5.500 places turístiques

Malgrat de Mar, segons les dades del 2015, disposa de deu càmpings ubicats, tots, al Camí de la Pomereda menys un, l'Stella Maris, que es troba al passeig Marítim. En nombre de places hoteleres, tal com recull la direcció general de Turisme, arriba a les 5.502, molt per davant de la resta de poblacions de la zona nord del Maresme, que tenen el turisme com un dels principals motors econòmics. En l'àmbit local els càmpings se situen en el segon lloc de l'oferta de places, darrere els hotels, que els superen en un miler. Segons destaca Marc Monguilod, el sector dóna feina a unes 140 persones, i precisa que la inversió que han fet les diferents instal·lacions per disposar del pla d'autoprotecció puja a uns 10.000 euros, als quals s'han de sumar les millores constants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.