Medi ambient

medi ambient

El Consorci de la Costa Brava no descarta abaixar el preu de l'aigua al litoral gironí

Està fent els documents per ser una entitat local d'aigua

Recuperarà les competències en la gestió del cicle de l'aigua que havia hagut de cedir a l'ACA

El Consorci de la Costa Brava està en ple procés d'homologació per constituir-se com a entitat local d'aigua. D'aquesta manera podrà adaptar-se a la nova llei i assumir la gestió del cicle de l'aigua dels ajuntaments que formen el consorci, una funció que fins ara està fent l'Agència Catalana de l'Aigua.

En paraules del president de l'organisme, Carles Pàramo, “això vol dir la pervivència del Consorci de la Costa Brava, ja que si no haguéssim fet aquest pas hagués estat en perill. Ens hem avançat a la normativa, i així ja tindrem l'estructura preparada”. A la pràctica, significa que el Consorci recuperarà les seves funcions originals, i que es gestionarà autònomament.

Això podria fins i tot repercutir en una rebaixa del preu de l'aigua que paguen els veïns dels 27 municipis que formen part del consorci. “Els últims anys el consorci ha tingut una vida gairebé virtual, però ara això canviarà. Estem fent els números, i intuïm que podrem mantenir els preus actuals i fins i tot anar una mica a la baixa”, va reconèixer Carles Pàramo.

Depuració i abastament

Les funcions principals del consorci són l'abastament en alta dels municipis de la Costa Brava, i la depuració de les aigües residuals. De fet, aquest darrer va ser-ne el motiu de la creació el 1971. Amb la creació de l'ACA, el consorci va passar a dependre'n. Però la situació econòmica actual de l'ACA ha fet que es retornin les competències als ajuntaments, que en la majoria de casos no poden assumir la gestió del cicle de l'aigua integralment, de manera que es derivarà sobretot cap a organismes supramunicipals, com consells comarcals. En el cas de la Costa Brava, l'existència del consorci permet fer aquesta funció, definint-se abans com a entitat local d'aigua per adequar-se a la normativa que entrarà en vigor a partir de juliol. El juny passat es van iniciar els primers passos en aquest sentit, i el 27 de desembre la junta general del consorci va aprovar l'acord. Ara seran els municipis els que hauran de delegar aquesta competència.

El que podrà fer el consorci és assumir una responsabilitat més gran. Designarà i recaptarà tots els tributs del cicle de l'aigua, uns diners que serviran per mantenir i millorar les infraestructures d'abastament i de depuració d'aigües residuals. Per Pàramo, “a la costa, l'aigua és una infraestructura molt sensible, un tema vital, i com que el consorci és una estructura que funciona i propera a les necessitats territorials, s'ha de mantenir per poder oferir els serveis necessaris”.

LA FRASE

Ens avancem a la situació que ve, i ara més que un gestor de serveis, tornarem a prendre decisions
Carles Pàramo
president del consorci de la costa brava

LA XIFRA

27
municipis
del litoral gironí formen el Consorci de la Costa Brava, de Portbou fins a Blanes.

LA DATA

07.2013
El juliol
és quan s'han de passar les competències en la gestió del cicle de l'aigua als municipis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.