medi ambient
Alcaldes del Ripollès i la Garrotxa, contra el ‘fracking'
Una vintena de responsables d'ajuntaments de les dues comarques i de la Vall del Ges (Osona) fan front comú contra els permisos per buscar gas als seus municipis
Es reuniran amb Mines
Una vintena d'alcaldesses i d'alcaldes de les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i Osona van acordar ahir a la nit a Riudaura fer front comú contra les prospeccions de gas per a les quals l'empresa d'hidrocarburs Teredo Oils ha obtingut permís per part de la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat. Aquestes prospeccions es fan amb l'anomenat mètode de fractura hidràulica, el fracking, contaminant, generador de riscos geològics i prohibit en molts països. Abans, però, de fer cap actuació, volen informar-se bé.
Per això, una representació es reunirà amb responsables de Mines per saber quins permisos s'han donat, a què donen dret aquests permisos i si es tracta de prospeccions per buscar gas o bé són per buscar petroli, tal com va insinuar una de les alcaldesses participants a la reunió, entre d'altres coses.
La reunió va ser convocada per l'alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, un municipi en què els veïns, que s'han constituït en plataforma, alerten que l'empresa ja hauria fet alguns treballs previs. De fet, la concessió anomenada Ripoll és per a tot un quadrant de mapa que abasta des de Campdevànol i les Llosses i la Vall del Ges fins a Riudaura i Olot, a través de la Vall d'en Bas. A la reunió, hi havia els alcaldes d'Olot, Riudaura, Ripoll, Vallfogona de Ripollès, Ogassa, Sant Joan de les Abadesses, la Vall de Bianya, Santa Pau, les Preses, la Vall d'en Bas, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts, les Llosses, Sant Pau de Segúries, Vidrà, Sora, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Orís i Santa Maria de Corcó.
La CUP s'ha afegit al grup d'institucions i de partits polítics que s'han pronunciat durant els últims dies contra el fracking i contra els permisos atorgats per Mines. Alguns han demanat moratòries i d'altres, com la CUP, “l'anul·lació immediata de la llicència ja donada i de les sol·licitades, així com la prohibició total de la tècnica del fracking i l'obertura d'un debat obert amb tota la societat cap a un nou model energètic”. “Encoratgem els veïns de Riudaura a continuar resistint i animem tota la població i les entitats i associacions de totes les comarques dels Països Catalans a sumar-s'hi: el fracking és un risc real a més de 80 municipis catalans i un problema greu, nacional i global”, denuncia la CUP.