MEDI AMBIENT
Un projecte per cercar petroli a la costa encén el territori
Una firma escocesa demana permís a l'Estat per fer prospeccions submarines del cap de Creus cap al sud de la Costa Brava
Els alcaldes temen que davalli el turisme i els ecologistes s'hi oposen
Capricorn Spain Limited, una empresa d'exploració d'hidrocarburs, ha sol·licitat dotze permisos d'investigació del subsòl marí del golf de Lleó i al davant mateix de la costa catalana. Els espais afectats van des del nord del cap de Creus fins a ran del litoral de la Costa Brava Central, davant la costa de l'Estartit, Pals, Begur, Palafrugell i Palamós, tot i que les franges arriben fins a l'altura del Maresme.
Les sol·licituds es van publicar al BOE dijous i, ahir mateix, diversos ajuntaments de l'Alt Empordà–entre els quals, Cadaqués i el Port de la Selva– van rebre la documentació del govern de l'Estat en què se'ls informava de les sol·licituds. Tot i les reserves fins que els serveis tècnics municipals emetin els seus dictàmens, l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueres, ja avançava ahir el seu malestar. “Com a ciutadà i com a alcalde, no m'agrada. Tenim la sort de tenir aquí actius culturals, mediambientals i turístics, i no m'agradaria veure torres, ni que siguin a vint milles; a part dels risc ambiental, hem de pensar en el paisatge”, deia Figueres.
La tècnica utilitzada per aquestes investigacions consisteix en estudis sísmics amb un canó d'ones acústiques per cartografiar el subsòl marí en tres dimensions i identificar possibles bosses d'hidrocarburs, on més tard s'instal·larien els pous per extreure gas o petroli.
Projecte Ninam, la plataforma d'estudi de cetacis a la conca nord-occidental de la Mediterrània, que opera bàsicament a l'entorn del Parc Natural del Cap de Creus, manifesta la seva oposició radical a les prospeccions. L'entitat qualifica d'incongruència el fet d'autoritzar les operacions en una zona on es projecta crear una reserva natural marina (Projecte Indemares) i adverteix que les tècniques emprades són altament intrusives i nocives per al medi marí, amb una mena d'explosions acústiques que suposen un risc per a la fauna submarina. També alerten que, si l'extracció es portés a terme, el trànsit de vaixells d'hidrocarburs podria arribar a ports com els de Roses o Palamós, amb altres riscos afegits sobre la mobilitat.
Hipotètic contenciós
L'Associació de Naturalistes de Girona també va anunciar ahir el seu rebuig a les prospeccions. El seu president, Enric Cortiñas, va anunciar al·legacions al projecte i va dir que “si no prosperen, s'estudiarà la presentació d'un contenciós administratiu”, tot i que haurien de demanar la implicació del teixit associatiu de les comarques gironines, els ciutadans i, fins i tot, els municipis per sufragar un litigi costós.
Cortiñas explicava també que les injeccions d'aire comprimit poden abastar profunditats de fins a 1.000 metres, amb impactes com ara “desorientació de dofins i cetacis que neden a la zona i un efecte similar al de la detonació d'una bomba sobre bancs de peixos o formacions de corall”.
Informació a mitges
Mentrestant, altres consistoris del Baix Empordà se n'assabentaven ahir per la premsa. Els alcaldes socialistes de Palafrugell, Juli Fernández, i Palamós, Teresa Ferrés, eren els més crítics. Fernández manifestava la seva “oposició total que això es faci davant de la Costa Brava, perquè va en contra del creixement turístic de la zona”. I la palamosina Teresa Ferrés també es queixava que ningú de Costes o el Ministeri d'Energia els ho hagués anunciat: “D'entrada ens oposem a les prospeccions i demanarem al ministeri que aturi la llicència.” Ferrés també va considerar que la tècnica “no és acceptable en un litoral del qual depenen tantes activitats econòmiques, i a Palamós pot afectar els caladors que fan servir els pescadors”.
Per la seva banda, el torroellenc Jordi Cordón (CiU) feia servir un to més conciliador: “Encara no disposem de prou dades per pronunciar-nos, però cal que les actuacions tinguin cura amb el medi ambient i el fons marí.”
Una de les principals companyies d'exploració d'hidrocarburs
Capricorn Spain Limited, és una societat de creació recent (2011) i actua com a operadora a l'estat espanyol de Cairn Energy PLC, una de les principals companyies d'exploració d'hidrocarburs d'Europa. Cairn és una societat que cotitza a la borsa de Londres, té seu a Edimburg, i seus regionals a Madrid, Londres, Stavanger (Noruega) i Nuuk (Groenlàndia). Segons dades proporcionades per la companyia, hi treballen unes 180 persones. Les activitats de la societat van des de la recerca de jaciments i el desenvolupament fins a la fase de producció.
Ones acústiques que aparten els mamífers marins
Segons la informació corporativa de l'empresa, quan comencen els estudis sísmics sol·licitats, es comença emetent sons de “manera suau” i s'augmenta progressivament perquè “els mamífers marins s'allunyin de la zona afectada”.
La mateixa societat fa estudis a la costa valenciana des del 2011
La societat Cairn ja té engegats d'ençà del 2011 estudis semblants als que vol iniciar aquí, en una àrea a mig camí entre la costa valenciana i Eivissa, a uns 40 quilòmetres de les costes. Els estudis sísmics només són l'inici d'un llarg procés que ha de determinar si els sectors explorats poden ser explotats. A la costa valenciana, Cairn hi té previst un programa d'exploració que durarà uns sis anys. Si els resultats són positius, les primeres perforacions de pous d'exploració es podrien desenvolupar els anys 2015-2016; la producció, uns anys més tard.