Medi ambient

medi ambient

El molí de vent fa que l'escola d'Ordis estalviï un 25% d'energia

La població altempordanesa va instal·lar l'aerogenerador fa un any com a primer pas per ser municipi ecosostenible

Està redefinint els projectes de la planta de biogàs i les plaques solars

El molí de vent que es va instal·lar fa un any a l'escola d'Ordis ha permès estalviar un 25% de la despesa energètica de l'edifici. En xifres absolutes, l'estalvi ha estat de 200 euros per a un municipi de 350 habitants. L'alcaldessa del municipi altempordanès, Maria Crehuet, ha explicat que l'estalvi encara podria haver estat més elevat, de fins al 30%, si no hi hagués hagut un problema mecànic que ha fet que l'aerogenerador hagi estat aturat els dos últims mesos. “Amb la tramuntanada del novembre es va espatllar i ara l'empresa que el va instal·lar en posarà un de nou. Estem esperant que arribin les peces, però en principi estarà aquí al febrer”. El fort vent va doblegar una de les pales i el fabricant ho ha atribuït a un problema mecànic del molí, i per això el substituirà.

El microgenerador fa uns tretze metres d'altura i un dels avantatges és que és molt silenciós. Es va posar fa un any al costat de l'escola perquè abastís d'electricitat el centre educatiu, però la previsió és que en un futur també pugui alimentar de manera puntual l'enllumenat públic de l'entorn.

El d'Ordis va ser el primer aerogenerador instal·lat a la comarca de l'Alt Empordà i des que es va posar en marxa el municipi ja ha rebut visites de representants d'altres poblacions, que s'han interessat pel projecte. És el cas de Pals, Estaràs i Susqueda. El projecte va tenir una subvenció de 20.000 euros de la Diputació de Girona, i l'Ajuntament hi va aportar 4.000 euros.

Aquest molí de vent forma part d'un projecte molt més ampli per convertir Ordis en un municipi ecosostenible energèticament. Els pròxims objectius són la instal·lació d'una planta de biogàs que aprofiti els purins de les granges del municipi i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les teulades dels edificis municipals. Segons va explicar ahir l'alcaldessa d'Ordis, Maria Crehuet, aquests projectes s'estan redefinint en aquest moment, ja que les empreses que s'hi havien mostrat interessades s'han fet enrere després que l'Estat retirés les primes que donava per a la implantació d'energies alternatives.

Crehuet ha explicat que els projectes es mantenen, i el mes que ve tindran a punt un estudi per veure com es recondueixen. “Cal demostrar que la idea és viable”, diu Maria Crehuet. El projecte va començar amb la implantació fa cinc anys d'un parc solar fotovoltaic de 7.600 metres quadrats, que està dividit en deu estacions, una de les quals és municipal i la resta, privades.

LA XIFRA

200
euros
s'ha estalviat el municipi d'Ordis, de 350 habitants, amb la instal·lació de l'aerogenerador a l'escola.

Pioners per ser ecopoble el 2020

El projecte De l'ecopoble a l'ecocomarca és un document que recull tots els passos que ha de seguir el poble altempordanès per convertir-se en un municipi ecosostenible energèticament abans del 2020. L'objectiu d'aquesta iniciativa és construir una xarxa intel·ligent basada en el sistema d'autoproducció d'energia i d'intercanvi amb les companyies elèctriques. De fet, aquest projecte és una prova pilot, i la primera aplicació pràctica d'un estudi d'ecopoble que va tirar endavant la Iaeden. En aquest estudi es preveu la possibilitat que un poble s'abasteixi a través de la microgeneració amb energies renovables a petita escala. L'objectiu, però, no és desconnectar-se de la xarxa elèctrica, segons l'alcaldessa, Maria Crehuet. L'aerogenerador és un primer pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.