Uns 660 efectius participen en la campanya d'estiu contra incendis al Camp de Tarragona
Alguns dels indrets més sensibles són la zona alta de la Conca de Barberà i de l'Alt Camp, on s'està fent la sega de cereal
«Extraordinàriament benèvol.» Així comenta que va ser l'estiu de l'any passat en qüestió d'incendis el cap d'emergències del cos de bombers de la regió de Tarragona, Agustí Gatell, que afegeix que de moment enguany la situació a la demarcació també està sent «relativament tranquil·la». De fet, recorda que un dels focs més importants que s'han registrat durant aquest 2009 al Camp va passar fora de la temporada d'estiu: «El mes de gener hi va haver un incendi a Bonastre que va cremar 41 hectàrees. En canvi, aquest estiu, de moment, s'han originat petits focs, als quals hem estat capaços de reaccionar amb rapidesa perquè no s'estenguessin. Tot i això, potser un dels que per ara ha estat una mica més problemàtic d'aquesta època de calor va tenir lloc la setmana passada a Cabra del Camp, on les flames van calcinar 5 hectàrees de sembrat.»
Que sortosament no s'hagin produït episodis greus, però, no fa baixar la guàrdia al cos de bombers, i més tenint en compte que la falta de pluges d'ara fa dos mesos ha propiciat que augmenti el risc d'incendis. «El combustible fi, com són les herbes i el sotabosc, va créixer molt amb les precipitacions que hi va haver tant la tardor de l'any passat com durant la primavera d'enguany. L'excepció va ser el maig, quan va ploure molt poc i les temperatures des de llavors han estat molt altes, fet que ha provocat que tot aquest combustible s'hagi assecat, i que ara es pugui cremar fàcilment.» Paral·lelament, d'acord amb Gatell, els indrets més crítics en l'àmbit de Catalunya són el nord de les Terres de l'Ebre, la zona central del país i el sud de la demarcació de Lleida. I, pel que fa al Camp de Tarragona, ressalten les zones altes de les comarques de la Conca de Barberà i de l'Alt Camp perquè és on el cultiu predominant és el cereal, i actualment se n'està fent la sega; o territoris protegits de la demarcació, com el parc natural de la serra del Montsant, la serra de Llaberia, les serres de Cardó-Boix o bé el massís dels Ports. Aquesta situació de sequera, a banda, fa que la condicions meteorològiques d'aquest estiu siguin semblants a les del 2003 o les del 2007, any quan hi va haver dos incendis difícils a Mont-roig del Camp i la Torre de Fontaubella.
La situació de risc va molt lligada a la temperatura, que Gatell avança que podria pujar aquests dies, i que es preveu que durant aquesta setmana es mantingui alta. «Des dels bombers, rebem informació diària sobre les temperatures i el nivell d'humitat.» A banda, un altre dels elements que pot jugar en contra és el vent: «Moltes vegades, a la demarcació, sobretot bufa fort el de mestral a la vall de l'Ebre i al Baix Camp.»
Reforç de 150 persones
El servei de bombers a les comarques del Camp de Tarragona s'ha reforçat durant aquesta campanya d'estiu amb un total de 150 efectius nous, que s'han sumat als que ja treballen al territori de manera habitual. Amb aquestes incorporacions, doncs, s'ha arribat concretament a les 661 persones, entre bombers, voluntaris i auxiliars forestals. Pel que fa a la seva flota, el cos disposa de 81 vehicles terrestres, així com dos mitjans aeris fixos –un helicòpter de comandament i un altre de bombarder–. També inclòs dins d'aquest important desplegament, cal destacar que els bombers utilitzen set punts de guaita i una columna mòbil que està integrada per tres camions autobombes, un vehicle de comandament i disset efectius, que fan un servei itinerant per tot el Camp de Tarragona en funció de les necessitats o dels possibles serveis que s'originin.
Amb tot, Gatell manifesta que malgrat que la campanya d'estiu s'allargarà fins al 15 de setembre, l'estacionalitat dels incendis s'ha anat diluint, i per això els bombers tindran alguns reforços a la tardor i l'hivern. I, finalment, conclou que des del cos s'ha notat que hi ha «una major conscienciació» ciutadana sobre la importància d'evitar qualsevol negligència, ja que, segons sempre insisteix, «un foc no es pot fer gros si no comença».
Reunió amb Mossos i agents rurals
La coordinació entre els diferents agents actuants en cas d'incendi és importantíssima. És per aquest motiu que, segons especifica el cap d'emergències del cos de bombers de la regió de Tarragona, Agustí Gatell, organitzen reunions amb una periodicitat quinzenal amb els agents rurals i els Mossos d'Esquadra tot i que, «si fos necessari», recalca que les farien cada setmana o fins i tot a diari. D'altra banda, com a tasques de prevenció per disminuir el perill d'incendi, apunta que realitzen la neteja i l'obertura de camins, així com també la neteja dels entorns dels punts d'aigua on es poden carregar els camions i els helicòpters.
La situació arreu de Catalunya
Des de principis d'any, a la demarcació de Lleida s'han cremat unes 1.000 hectàrees –bàsicament, s'han vist afectats conreus del Segrià, la Noguera i l'Urgell–. A la demarcació de Barcelona, el focus de vigilància es concentra a les comarques que conformen la Catalunya central, sobretot al sud del Bages i al nord de l'Anoia. I, a la de Girona, l'arribada de la calor fa extremar la situació d'alerta a zones de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès i la Selva.