Les pluges fan que el nivell dels pantans pugi fins al 61%
L'embassament de Boadella se situa al 86% i el de Sau, al 56,45%
Els nivells dels embassaments de les conques internes s'han vist notablement incrementats per aquest últim episodi de pluja, que va començar dilluns passat i que ahir els va deixar de mitjana al 61% de la seva capacitat. L'embassament de Boadella, a Darnius, és un dels que han augmentat de nivell de manera més espectacular, ja que s'ha situat al 84,56%, i això que dimecres a la tarda vorejava el 51% i l'estiu passat tenia reserves per poc més d'un any. Les dades de pluja acumulada ajuden a explicar la crescuda de rius. Per exemple, a Albanyà (Alt Empordà) es van registrar 338,8 l/m²; a Sant Pau de Segúries (Ripollès), 194,8 l/m², i a Mieres (Garrotxa), 253,3 l/m².
Aigua a les capçaleres
Bàsicament el que ha passat és que ha plogut intensament a les capçaleres dels rius. Si ens situem a les comarques gironines, les del Ripollès són vitals per emplenar els embassaments, com passa també si plou al Berguedà o Osona, on l'embassament de Sau va registrar ahir un nivell del 56,45%.
Fent una ullada a les dades d'anys anteriors, veurem que l'estiu meteorològic passat –és a dir, el període que va de l'1 de juny al 31 d'agost– va ser un dels més secs de les últimes dècades a les comarques gironines, i des de llavors les precipitacions havien estat minses. Calia, doncs, un episodi profitós que regués les capçaleres.
Durant l'estiu meteorològic passat, a bona part de la demarcació va ploure entre un 50% i un 30% menys que la mitjana durant aquest període. Per fer-nos-en una idea, i només a la zona dels Aiguamolls de l'Empordà, les precipitacions es van acostar més al que és habitual. En canvi, al litoral del Baix Empordà i la Selva i el sud del Gironès la diferència va ser encara més accentuada.