Administracions

ESTEVE AVELLANET

ALCALDE DE MERANGES (CIU)

“Malniu és un atractiu del poble”

L'alcalde remarca la importància que té aquest refugi pirinenc per a l'economia del poble, la qual cosa justifica la reforma que ara hi estan duent a terme

Ara, hi ha dos guardes, que hi són permanentment a l'estiu

Esteve Avellanet (Meranges 1951) és independent, tot i que sempre s'ha presentat als comicis municipals sota les sigles de Convergència i Unió. Van entrar al consistori l'any 1979 i és alcalde des del 1995. Ara, també ostenta la conselleria comarcal de Caça i Petits Municipis. Ell recorda que Meranges és un dels pobles a més alçada del país.

El seu Ajuntament està rehabilitant el refugi de Malniu, un dels més populars del Pirineu gironí, i l'ha dinamitzat amb dos guardes. Acabar-hi les obres és una de les prioritats de l'equip de govern, juntament, tal com explica en aquesta entrevista, amb la millora de l'entrada del poble i dos carrers. Meranges té 100 veïns, però només 55 hi tenen la primera residència. Sobretot viuen del turisme. A part del refugi de Malniu, hi ha tres restaurants.

Malniu és molt important per Meranges?
I tant!, és un atractiu més del poble. És el punt d'inici de les excursions cap al Puigpedrós i els estanys de Malniu. Tots aquests espais estan inclosos dins del pla d'espais d'interès natural del Puigpedrós. Ara, funciona, perquè en tenen cura un noi i una noia, que s'hi guanyen la vida, just, però, se la hi guanyen. Hi viuen durant la temporada d'estiu i, la resta de l'any, en tenen cura. En cas contrari, el refugi ja s'hauria enderrocat. Havia estat deixat de la mà de Déu.
Què hi estan fent?
Amb 60.000 euros del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC), el volem reformar i ampliar-lo de les 32 places actuals a les 60. Amb això, facilitarem que es pugui promocionar per a grups d'estudiants.
En què més treballen?
Volem reformar l'enllumenat públic, perquè el tenim vell, però, en les circumstàncies actuals, farem el que podrem.
Per cert, encara tenen problemes en el subministrament d'energia elèctrica?
Ara, ja no. Des de l'apagada del famós pont de la Puríssima que va afectar la comarca de la Cerdanya un dia en què hi havia l'aleshores Ministre d'Indústria, Josep Piqué, que no tenim problemes. La companyia Fecsa va fer les reformes que tocaven i, ara, tot va bé. Abans, hi havia talls sovint a causa del vent i la neu.
Quines obres han demanat pel nou PUOSC?
La construcció d'una tanca de fusta per amagar els contenidors de l'entrada al poble i agençar aquesta zona i millorar els dos carrers.
I, amb això, en fan prou?
Sí, si es té en compte que les perspectives són catastròfiques. A més, hem anat fent coses. Ara fa dos anys, vam millorar la xarxa d'aigua potable del poble amb la construcció de dipòsits nous. També vam poder construir el magatzem municipal que hi ha prop de l'edifici de l'ajuntament.
Quina és la seva opinió sobre la possibilitat d'uns jocs d'hivern el 2022 juntament amb Barcelona?
Estem a l'expectativa, des que ens va venir a explicar el projecte l'alcalde de Barcelona. Tot el que comporta moviment és bo, però, el que no és tan clar és que se centralitzi el tema a Barcelona.
I la polèmica pel peatge del túnel del Cadí?
Han fet un filtratge de les gratuïtats que hi havia per als habitants de la Cerdanya i l'Alt Urgell, però n'han quedat exclosos tots els qui no tinguin empresa, contracte en una empresa d'aquestes comarques o estan a l'atur.
Què en pensa?
Que, és injust i que, tot i aquest filtratge, la picaresca hi continuarà sent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.